Yellow Tigers verliezen en moeten play-offs spelen op EK volleybal

Print

De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg (FIVB 14) heeft maandag in de Antwerpse Lotto Arena zijn derde en laatste wedstrijd in groep B op het EK volley voor vrouwen verloren van een ijzersterk Turkije (FIVB 11) met 0-3. De setstanden waren duidelijk: 18-25, 17-25 en 16-25. De Yellow Tigers eindigen zo met zes punten op de tweede plaats in de groep en spelen woensdag in Antwerpen barrages tegen Tsjechië (FIVB 29), de nummer drie uit groep D.

Met Turkije, enkele maanden geleden in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe nog goed voor goud op de Europese Spelen, troffen de Yellow Tigers in de groepsfase meteen een van de favorieten voor de titel op dit EK. Van de laatste acht confrontaties wonnen de Turken er bovendien zeven, waaronder drie keer op een rij begin deze maand in de Leuvense Sportoase. Maar in de laatste wedstrijd met inzet tussen beide landen haalden de Tigers het begin juli in Ankara in hun openingswedstrijd op de World Grand Prix wel met droge 0-3 cijfers van hun tegenstandsters.

Het leek dus een duel op het scherp van de snee te worden, maar dat was enkel in het begin van de eerste set het geval. Na een sterk setbegin van de Yellow Tigers namen de Turken onder impuls van hoekspeelster Neriman Özsoy al snel het commando over. Ondanks blocks en listige ballen van Frauke Dirickx en een vlot scorende Lise Van Hecke was België al snel op achtervolgen aangewezen. Bondscoach Gert Vande Broek greep nog in door Kaja Grobelna dit EK haar eerste speelminuten te bezorgen en de Yellow Tigers wat meer gestalte aan het net te geven, maar uiteindelijk ging de eerste set toch naar de bezoeksters: 18-25, meteen ook de eerste set die de Tigers op dit EK moesten prijsgeven.

Eenzelfde scenario in set twee. België kwam maar niet doorheen het sterke Turkse middenblock en moest de wet van de sterkste ondergaan (17-25) tegen een aanvallend evenzeer indrukwekkend Turkije. In set drie was de veer gebroken en maakte Turkije het af met 16-25.

Eerder op de avond verzekerde Hongarije (FIVB 40) zich verrassend van een stek in de play-offs. In een beslissend duel haalden ze het met 3-1 (25-16, 26-28, 25-22 en 25-16) van Azerbeidzjan (FIVB 31). Het Hongarije van bondscoach Jan De Brandt eindigt zo met drie punten op de derde plaats, Azerbeidzjan is puntenloos laatste en bijgevolg ook uitgeschakeld. In de play-offs neemt Hongarije het woensdag in Antwerpen op tegen Duitsland, de nummer twee van groep D. De Duitsers haalden het eerder op de dag met 3-0 van Tsjechië.

De kwartfinales worden donderdag gespeeld. Als de Yellow Tigers de barrages overleven, wacht bij de laatste acht Servië (FIVB 6), het sterkste land in groep D. De halve finales en de finale worden komend weekend in de Rotterdamse Ahoy afgewerkt.

Meer sportnieuws