© Joris herregods

Onder professoren: “Nooit nog putten in de weg”

In het laboratorium hangt een indringende geur van vers asfalt. Het is de plek waar professoren Cedric Vuye en Wim Van den bergh aan het wegdek van de toekomst werken. Een asfalt dat niet bevriest bij temperaturen onder het vriespunt bijvoorbeeld, zo blijkt uit onze reeks ‘Onder professoren’.

patrick van de perre

Het koninginnenstuk in het laboratorium is, toch zeker voor de buitenwereld, een asfalt dat ook tijdens vriesweer standhoudt. Enkele prototypes – gaande van een stuk van nauwelijks een tegel groot tot een vierkante meter groot – doen dienst als proefopstelling. In het midden van het asfalt zit een systeem van plastic buizen. “Het idee is om in de winter warm water door de buizen te laten stromen. Daardoor bevriest het asfalt niet, met als gevolg dat de kans op schade aan het wegdek minder groot is. Bovendien gaat het spoorvorming tegen door het asfalt te koelen in de zomer”, zegt Cedric Vuye.

Volledig nieuw is het systeem niet. “In Nederland wordt het al gebruikt op sommige delen van het wegennetwerk. Met succes. Maar de Nederlanders hebben een patent genomen op het asfalt. Wat wij hier doen, is proberen om een variant te ontwikkelen voor Vlaanderen. En, als het even kan, een verbeterde versie van wat al bestaat”, zegt Wim Van den bergh.

De voordelen zijn legio. “Het asfalt is veiliger voor de weggebruikers en – ook niet onbelangrijk – het vraagt minder onderhoud. Daardoor is dergelijk asfalt op lange termijn kostenbesparend”, gaat Cedric Vuye voort.

Beide onderzoekers sluiten niet uit dat met het nieuwe asfalt ook aan duurzame energiewinning gedaan kan worden. “Voorlopig zit het project nog in een proeffase, maar dat er veel mogelijkheden zijn, is wel duidelijk”, zegt Wim Van den bergh.