De Antwerpse deejay en producer Merdan Taplak groeide op met Turkse televisie en Belgische frieten. Zijn dubbele achtergrond zorgt voor een verrassende blik op de stad en de wereld. Die deelt hij elke week in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen.

“Die kerel doet ook alleen maar zijn job hè”

“Die kerel doet ook alleen maar zijn job hè”

Print
“Ah meneer Tandplak, ook goei shopkes aan ’t doen ofwatte?” Ik haal mijn neus uit de hemdjes en kijk lichtjes verrast op. Uit de stem alleen al kan ik enkele zaken afleiden. Ten eerste dat het allicht een ex-leerling betreft. Kan ik horen aan het koosnaampje. En ten tweede verraadt zijn accent een Antwerps-Marokkaanse achtergrond.

“Herkent ge me nog, meneer?”, vraagt hij wanneer hij met een uitgestrekte hand op me komt afgelopen. Hicham van 4 Kantoor B, aan wie ik jaren geleden op het Atheneum van Hoboken les gaf. Niet langer een tengere puber, maar uitgegroeid tot een jonge twintiger die klaar is om te beginnen aan zijn derde jaar hogere studies. Nog steeds een vrolijke frans.

Terwijl ex-leerling Hicham en ik, meneer Tandplak, in het midden van een kledingwinkel op de Meir een praatje slaan, komt plots een security-agent op ons afgelopen. Hij tikt Hicham op de schouders en zegt met luide, beetje dreigende stem: “Eej manneke, ge moet hier niks proberen, ik houd u goed in de gaten.” Hicham kijkt om, knikt, en gaat dan rustig verder met zijn vakantieverhaal.

“Euh Hicham”, wil ik weten, “gebeurt het vaker dat men je in een winkel komt zeggen dat men je in de gaten heeft?” Hicham glimlacht en zegt: “Ja hoor meneer, dat is normaal, die kerel doet ook alleen maar zijn job hé.”

We nemen afscheid en terwijl ik naar huis fiets, rollen de woorden van Hicham door mijn hoofd: “Die kerel doet ook alleen maar zijn job hè.” En ik bedenk: nog nooit stapte een security-agent op mij af om te zeggen dat hij me in de gaten houdt.