Zulte Waregem tweede na overwinning tegen Westerlo

Foto: Isosport

Zulte Waregem tweede na overwinning tegen Westerlo

Print
Westerlo -

Zulte Waregem heeft met 4-2 gewonnen van Westerlo op de negende speeldag van de Jupiler Pro League. Daardoor klimmen de mannen van trainer Francky Dury naar de tweede plek. Rode lantaarn Westerlo speelde voetballend nochtans een meer dan behoorlijke partij, maar verdedigende fouten en aanvallende missers deden hen de das om. Boven het hoofd van trainer Harm van Veldhoven trekken de donkere wolken samen.

Bij Westerlo stonden de zenuwen strak gespannen voor de verplaatsing naar de Gaverbeek na de belabberde start in de competitie en de druk op trainer Harm van Veldhoven, die wel kapitein Filip Daems zag terugkeren uit blessure. Bij Zulte Waregem, dat tweede kon worden mits winst, verving Steve De Ridder de geblesseerde Nikola Storm.

Het grootste gevaar kwam in de eerste helft enigszins verrassend van de bezoekers. Geel-blauw liet de bal aan Zulte Waregem, maar kwam er via een aantal prima counters meer dan eens gevaarlijk uit. Eduards Visnakovs verving Frédéric Gounongbe diep in de spits en vormde een prima aanspeelpunt. Op die manier versierde Westel de eerste halve kansjes van de partij. Nils Schouterden, op de plaats van Benji De Ceulaer, passeerde knap zijn man en legde opzij voor Raphaël Lecomte, maar diens schot werd nog net naast doel gedevieerd. Enkele minuten later kreeg de rode lantaarn toch loon naar werken. Weer Schouterden pakte uit met een prima voorzet, de vrijstaande Jens Cools gleed de bal aan de tweede paal tegen de touwen: 0-1.

Misser van het seizoen

Zulte Waregem, dat voorheen wel het meeste balbezit had, zakte plots ineen en Westerlo kreeg kansen om de score te verdubbelen. De grootste daarvan was zonder twijfel voor Visnakovs, die gepast opdook toen Sammy Bossut de mist inging op een vrije trap. De 0-2 leek al zowat op het bord te staan toen de Letse international vanop nauwelijks tientallen centimeters mocht aanleggen voor een leeg doel, maar Visnakovs slaagde erin om de bal ter hoogte van de paal nog bijzonder onhandig voorlangs te schieten. Tot ongeloof van zijn ploegmaats.

En zoals steeds met het verhaaltje van het deksel en de neus eindigen zo’n missers op dezelfde manier. Zulte Waregem had de verdediging van de laatste in de stand tot dan nog niet kunnen verontrusten, maar forceerde het op een stilstaande fase. Mbaye Leye kopte een hoekschop door tot bij Christophe Lepoint, die moederziel alleen aan de tweede paal de bal in doel kon knallen. En vier minuten later viel de hemel helemaal op de Westelse hoofden. Jordan Mustoe liet zich als één van de laatste verdedigers domweg de bal ontfutselen door Mame Thiam, die voor doel meteen de vrijstaande Leye vond. De Senegalees hoefde zijn hoofd maar tegen de bal te zetten: 2-1.

Westerlo blijft in hoek waar klappen vallen

Een minuut later benadrukte Visnakovs nog eens dat Westerlo in de hoek zit waar de klappen vallen. Hij werd het straatje in gestuurd voor de 2-2, maar besloot overhaast ruim naast doel. Hetzelfde scenario na de rust, waar diezelfde Visnakovs zelfs vanop enkele meters van doel mocht besluiten. De Let kroonde zich echter tot de ultieme antiheld door ook zijn derde wenkende kans niet binnen het kader te krijgen en besloot ver over.

En net zoals eerder in de wedstrijd was het meteen weer raak aan de overkant. Lepoint miste een voorzet vanop de flank, maar werd daarop onderuit gebuffeld door de onhandig uitgekomen doelman Koen Van Langendonck. Penalty! Leye klaarde de klus vanop de stip. Meteen goed voor zijn zesde treffer van het seizoen én de bijhorende Gouden Stier als topschutter van de Jupiler Pro League. Vier minuten later was de match al gespeeld. Onur Kaya mocht een vrije trap geven vanop de flank, Van Langendonck maaide met een boel volk voor zijn neus domweg langs de bal en het leer verdween gewoon in doel. Antiheld nummer twee.

Daarna verwaterde het spel wat. Westerlo kwam na een prima aanval wel nog op 4-2 toen Nils Schouterden een voorzet vanop de flank knap binnenzette, maar verder kwamen de Kemphanen niet meer.

Zulte Waregem wipt dankzij de 4-2 zege naar de tweede plek in de Jupiler Pro League. Boven het hoofd van de geplaagde Westerlo-coach Harm van Veldhoven trekken de donkere wolken zich samen. Zijn Westerlo blijft op de laatste plek.

Belangrijkste fases:

16’ Schouterden passeert knap Baudry en legt de bal achteruit voor Lecomte. De middenvelder kraakt zijn schot en puurt er een hoekschop uit.

22’ GOAL! Niet geheel tegen de gang van het spel in komt Westerlo op voorsprong. Na een knap uitgesponnen aanval zwiept Schouterden de bal richting de tweede paal. De glijdende Jens Cools verwerkt de voorzet knap in doel.

31’ De Ridder snoept Apau de bal af even voorbij de middencirkel en gaat recht op doel af. Zijn schot laat echter te wensen over.

32’ Bossut flatert nadat een vrije trap aan de eerste paal verlengd wordt, maar Visnakovs mist onbegrijpelijk.

38’ GOAL! Leye verlengt de hoekschop met het hoofd en Lepoint jaagt de gelijkmaker van zeer dichtbij in het dak van het doel.

42’ GOAL! De thuisploeg zet de scheve situatie nog voor d

e rust recht. Thiam schildert de bal op het hoofd van de vrijstaande Leye en de Senegalees kopt zijn vijfde van het seizoen binnen.

43’ Schouterden opent met een listig balletje voor Visnakovs, maar het schot van de spits laat te wensen over. Herstelt Westerlo nog van deze opdoffer?

46’ Visnakovs krijgt meteen een uitgelezen kans om de bordjes in evenwicht te brengen, maar ook ditmaal laat zijn afwerking te wensen over. Hij jaagt de bal wild over doel.

48’ GOAL! Van Langendonck maait Lepoint onhandig neer in de grote rechthoek en de scheidsrechter wijst naar de stip. De doelman krijgt ook nog een geel karton onder de neus geschoven. Van Langendonck duikt naar de juiste hoek, maar Leye dropt de bal kurkdroog in het hoekje. Zulte-Waregem heeft zijn dubbele voorsprong beet.

52’ GOAL! Westerlo ligt volledig tegen het canvas. Een vrije trap van Kaya waait voorbij alles en iedereen in doel. Ook hier zag Van Langendonck er niet meteen goed uit.

67’ GOAL! Na een knap uitgesponnen aanval brengt Schouterden weer hoop in de Westelse rangen. Hij werkt een voorzet vanop de rechterflank beheerst in doel. Wordt het nog warm voor Zulte-Waregem?

Meer voetbalnieuws