© AP

© AFP

1 / 2

Paus haalt in toespraak voor VN uit naar homohuwelijk

Paus Franciscus heeft vrijdag in zijn toespraak voor de Verenigde Naties in New York uitgehaald naar het homohuwelijk. De kerkvorst is op officieel bezoek in de Verenigde Staten.

Het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is volgens de paus een ‘ideologische kolonisering’ die mensen ‘abnormale en onverantwoorde levenswijzen’ opdringt. Homofilie is volgens de kerkvorst ‘vreemd aan de menselijke natuur’. Hij wil dat de VN een morele wet erkennen waarin ‘het verschil tussen man en vrouw wordt verduidelijkt’.

De andere thema’s die de katholieke kerkvorst aansneed, waren minder controversieel. Zo verwelkomde hij het nucleaire akkoord met Iran, waartegen eigenlijk alleen Israël en de conservatieven in de VS gekant zijn. De paus brak daarbij een lans voor een kernwapenvrije wereld en drukte hij de hoop uit dat de VN streeft naar meer evenwicht tussen de naties.

Hij hoopt eveneens op een succes van COP 21 (de strijd tegen de opwarming van de aarde) en prees de VN voor de strijd van de volkerenorganisatie voor de mensenrechten. Voorts verwierp hij de drughandel en hekelde hij de ‘verstikkende’ manier waarop internationale financiële instellingen ontwikkelingslanden behandelen, een sneer richting IMF en Wereldbank.

Nu in het nieuws