Antwerpen wil fabriek van Tesla op Opelsite

Print
Antwerpen - De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla sluit op termijn een productiesite voor wagens of batterijpacks in Vlaanderen niet uit. Dat heeft Tesla-topman Elon Musk gezegd tijdens een bezoek aan ons land. In Antwerpen bekeek hij alvast de plattegronden van de Churchillsite, de plaats in de Antwerpse haven waar de lege Opelfabriek staat.

‘We hebben momenteel nog veel capaciteit in onze fabriek in Californië, maar op termijn gaan we uiteraard de mogelijkheden bekijken voor lokale productie in Europa’, aldus Musk. Vlaanderen zit volgens de Tesla-topman dan ‘zeker in de top 5’ van potentiële vestigingsplaatsen. Musk zei ‘erg onder de indruk’ te zijn van hoe de Vlaamse regering zich verdiept heeft in de materie van elektrisch en autonoom rijden en hernieuwbare energie.

In Antwerpen reed hij met Bart De Wever in een Tesla met nummerplaat TESLA-2 naar de haven. "Ecologie, duurzaamheid en innovatie worden hier hoog in het vaandel gedragen. Op dat vlak is er zeker een match tussen Antwerpen en Tesla. Uiteraard zouden we graag hebben dat zo een wereldspeler in onze stad zou willen investeren", zegt Johan Vermant, de woordvoerder van Bart De Wever.

Op het Schoon Verdiep werden alvast de plannen van de Churchillsite bekeken, de plaats in de Antwerpse haven waar de lege Opelfabriek staat. "Er is absoluut niets beslist en er zijn ook geen concrete afspraken gemaakt. Maar als Tesla overweegt een autofabriek in Europa te bouwen en Antwerpen komt in aanmerking, zou de Opelsite een mogelijke locatie kunnen zijn", zegt Johan Vermant nog.

Tesla wil zijn autofabriek in de buurt van een haven, omdat de basisonderdelen voor de elektrische auto’s worden aangevoerd vanuit de Verenigde Staten

Budget opzij gezet

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, dat eigenaar is van  de voormalige Opelgronden, wil graag met Tesla onderhandelen. “De autosector is onze eerste keuze”, zegt haventopman Eddy Bruyninckx. De haven spreekt voor de Opelsite ook met Zuidnatie, die er samen met China Logistics logistieke activiteiten wil ontwikkelen. “Maar die overeenkomst is nog niet getekend”, zegt Bruyninckx.

Ook federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zet alle zeilen bij. “Wij hebben een budget van tachtig miljoen euro opzijgezet voor steun aan hoogtechnologische en milieuvriendelijke investeringen. Tesla kan een belangrijk deel van dat budget krijgen”, zegt Peeters. (cwil)

Nu in het nieuws