Grote moskee geopend in Moskou

Print

De Russische president Vladimir Poetin heeft de grootste moskee van Moskou heropend. Ook de Palestijnse president Abbas en de Turkse president Erdogan waren aanwezig.

Poetin noemde de opening van de moskee, die gebouwd werd op de plek waar de vorige moskee uit 1904 stond, een grote gebeurtenis voor de moslims in Rusland.

De president prees de moslimleiders in Rusland voor hun verzet tegen extremisme. Daarbij kreeg de terreurgroep Islamitische Staat een veeg uit de pan. ‘Deze moskee zal een bron voor de propaganda van de humanistische ideeën en de echte waarden van de islam zijn’, zei Poetin, die IS verwijt ‘de islam te vervormen’.

De Grote Moskee is 19.000 m² groot en ligt in het centrum van de Russische hoofdstad. De moskee biedt plaats aan 10.000 gelovigen, wat het een van de grootste moskeeën van Europa maakt. Het project werd grotendeels gefinancierd door een oligarch uit de Russische Kaukasus.

De Russische hoofdstad telt slechts vier moskeeën, voor de naar schatting 1 à 2 miljoen moslims die er leven. In heel Rusland leven ongeveer 20 miljoen moslims, van wie het merendeel in de noordelijke Kaukasus en de Volga-streek.

Nu in het nieuws