© Siebe Swart

“Alarmerende berichten over stroomtekort voorbarig”

“De alarmerende berichten over een mogelijk stroomtekort die energieleverancier Lampiris dinsdagmorgen de wereld instuurde, waren op zijn zachtst gezegd voorbarig. De stroombevoorrading is op geen enkel moment in gevaar geweest”, zegt Kathleen Iwens van netbeheerder Elia.

Dinsdagochtend meldde Lampiris dat de energiemarkt onder druk stond. Een combinatie van weinig zon en wind, het uitvallen van kerncentrale Tihange 1 en werken op het net zorgden voor een nijpende situatie op het net, aldus Tom Van de Cruys van Lampiris, die het had over ‘paniek’ op de markt. Lampiris bereidde zich daarom voor om tussen 14.00 en 15.00 uur een sms te sturen naar zijn klanten om eventueel minder te verbruiken. “De sms staat klaar, maar we hebben hem nog niet verstuurd”, aldus Van de Cruys. De sms moest uiteindelijk niet verstuurd worden.

Volgens de ceo had Elia dinsdag de R3DP-reserves geactiveerd. Dat zijn kleine eenheden, zoals dieselmotoren bij bedrijven, die Elia voor enkele uren kan inschakelen. “Dat is een soort voorloper van het afschakelplan”, aldus Van de Cruys. “Er moet maar één bijkomend iets gebeuren, een geval van Murphy, en het afschakelplan moet in werking worden gesteld”, stelt hij.

Volgens Van de Cruys was het deze ochtend alleszins ‘met de hakken over de sloot’ en schakelden verschillende bedrijven hun dieselgeneratoren in. “Daar bestaan afspraken over voor het geval er een stroomtekort dreigt. Die generatoren mogen dan iedere twaalf uur twee uur draaien om extra stroom om te wekken”, zegt Van de Cruys. Vanaf woensdag is alle gevaar blijkbaar geweken.

Eén van de andere middelen die Electrabel heeft ingezet, zijn de contracten met grote industriële afnemers. Die hebben, tegen betaling, hun verbruik aangepast en dus minder stroom verbruikt.

“Geen reden tot ongerustheid”

Ook hoogspanningsnetbeheerder Elia wees al op factoren die het net onder druk zetten, zoals het gebrek aan hernieuwbare energie (zon en wind). Er zijn daarnaast ook werken op het hoogspanningsnet waardoor er minder uit Nederland kan geïmporteerd worden en heel wat gascentrales liggen stil voor onderhoud. Dat onderhoud dient om het net en de centrales klaar te maken en voor te bereiden op de winter. Daarnaast is ook Tihange 1 niet beschikbaar tot eind deze maand.

Hierdoor draait er nu amper 1.400 megawatt aan nucleaire capaciteit. Dat is minder dan een kwart van het totale nucleaire vermogen van Electrabel.

Toch benadrukt Elia dat er geen reden was tot ongerustheid. Elia heeft dinsdagochtend de tertiaire reserves aangesproken, bevestigt de netbeheerder. “De situatie is onder controle. Er is geen reden tot ongerustheid. We hebben nog bijkomende mogelijkheden”, verzekert de Elia-woordvoerster.

De maatregel van Elia om de tertiaire reserves in te schakelen is alleszins wel ‘ongebruikelijk’, bevestigt woordvoerster Iwens. Het gaat om contracten met grote klanten die bij op vraag van Elia minder gaan verbruiken. “Het klopt niet dat de volgende fase het afschakelplan is. We hebben zeker nog bijkomende mogelijkheden”, verzekert ze.

Vastgoed

Jobs in de regio