© Jan Van der Perre

Bourgeois: ‘Nieuwe plannen kindergeld enkel bij consensus coalitiepartners’

“Nieuwe zaken” kunnen enkel worden gerealiseerd wanneer ze de consensus wegdragen van alle coalitiepartners. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een reactie op het voorstel van zijn partijgenote, Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA), om pas volledig kindergeld te voorzien voor mensen die minstens vier jaar wettelijk in ons land verblijven. Bourgeois zegt als regeringsleider correct de hand te houden aan die gedragslijn.

Kamerlid Smeyers lanceerde maandag het voorstel om pas volledig kindergeld toe te kennen aan wie minstens vier van de laatste tien jaar in België verbleef. Concreet stelt ze voor dat je na 1 jaar wettelijk verblijf in ons land recht hebt op 25 procent van het kindergeld. Na twee jaar wordt dat 50 procent, na drie jaar 75 procent en pas na vier jaar 100 procent.

Vanuit meerderheidspartner CD&V werd afwijzend gereageerd. Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen stelde dat het recht op kindergeld niet mag afhangen van het socio-professionele statuut van de ouders, maar dat het onvoorwaardelijk is.

“Jo Vandeurzen heeft gelijk als hij stelt dat het regeerakkoord uitgaat van het recht van het kind”, bevestigde minister-president Bourgeois dinsdag in De Ochtend (Radio 1). Hij preciseerde ook dat Vlaanderen nog niet in staat is op dit vlak regelgevend op te treden. “De zesde staatshervorming laat dat niet toe. Daarvoor is een samenwerkingsakkoord nodig”, luidde het.

De minister-president merkte op dat Smeyers’ voorstel inhoudt een koppeling te maken met de instroom van asielzoekers. Hij verwees daarbij naar het Deense model, “dat tot een vierde minder instroom heeft geleid”.

(belga)

Nu in het nieuws