De Wever had het moeilijk met de kritiek. © wim hendrix

Filip Dewinter© WH

Peter Mertens© WH

Robert Voorhamme© WH

1 / 4
thumbnail: De Wever had het moeilijk met de kritiek.
thumbnail: Filip Dewinter
thumbnail: Peter Mertens
thumbnail: Robert Voorhamme

De Wever reageert heftig op kritiek oorlogswapens: “In welke wereld leven jullie”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde tijdens de gemeenteraad heftig op de kritiek rond de aanschaf van oorlogswapens door de politie. “Als ik de tussenkomsten hoor, vraag ik mij af in welke wereld zij leven”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

De Antwerpse politie wil oorlogswapens aanschaffen die kogels van het kaliber .300 Whisper kunnen afvuren. Vanuit PVDA en sp.a kwamen maandagavond op de gemeenteraad een reeks bedenkingen op het voorliggende bestek.

Peter Mertens (PVDA) peilde naar de juridische grond. Hij miste in het dossier een machtiging van de bevoegde minister. Als die er niet is – hoewel dat wettelijk verplicht is – zou dit dossier best worden uitgesteld. Mertens had ook zijn twijfels over het nut van dit soort oorlogstuig. “Ik zocht het even op”, zegt Mertens. “Met de Whisper 300-kogels dood je een eland van 475 kilogram op 900 meter. In het dossier staat dat de huidige bewapening van de Antwerpse politie onvoldoende bleek. Op basis van wat is dat gebaseerd? Bovendien deel ik de vrees van het Vlaams Vredesinstituut dat met de aankoop van deze wapens er een wapenwedloop ontstaat. Misschien is dit wapen geschikt voor het doden van een eland, maar niet in een stad.”

Aanvalswapen

Sp.a-gemeenteraadslid Robert Voorhamme stelt vast dat de lokale politie steeds meer taken op zich neemt, die eigenlijk bij de federale politie horen te zitten. Dit zorgt volgens hem alleen maar voor verwarring en onduidelijkheid. “Bovendien gaat het hier om oorlogswapens en dat zijn aanvalswapens”, zegt het gemeenteraadslid. “Het zijn geen verdedigingswapens. Terrorisme is gelukkig geen dagelijkse realiteit. De burgemeester verwijst steeds naar de aanslagen Op Charlie Hebdo in Parijs. Wel, de zwaarbewapende teams daar konden niet beletten dat er slachtoffers vielen, ook niet van de agent.”

Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter is wel voorstander van de aanschaf van dit soort wapens. “Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op de oorlog”, zegt Dewinter. “We zijn in oorlog met de radicale islam. De keuze voor de Whisper 300 is een logisch gevolg van de aanslagen in Europa en in ons land. Het is de taak van onze politie om snel te kunnen optreden.”

Korpschef Serge Muyters geeft toe dat er nog geen machtiging is van de minister. “Het is de wapencommissie die aan het Antwerpse korps heeft gevraagd om de aanschaf van deze wapens te testen”, zegt Muyters. “Het advies is er dus nog niet, maar zal er zeker zijn voor de daadwerkelijke beslissing van de aankoop van de wapens.”

“Terrorisme is realiteit”

De kritiek op de aankoop van de wapens werkte zichtbaar op de zenuwen van de burgemeester. “Als ik de tussenkomsten hoor, vraag ik mij af in welke wereld zij leven”, zegt De Wever. “Terrorisme is echt wel een realiteit. Bij de regelmaat van de klok worden aanslagen gepleegd in Europa. Wie de actualiteit volgt, weet dat ook. Het is dus niet ondenkbaar dat Antwerpen een doelwit is. Federaal zou dit moeten doen, maar die doet het niet. Daarom doen we dit zelf, want ik ben verantwoordelijk. Daarom is ook het snelle responsteam nodig.”

Herbeleef hier de gemeenteraad:

Stad over vluchtelingencrisis: "Our backyard can't have much more"

Schepen Fons Duchateau (links)© Wim Hendrix

Mie Branders© Wim Hendrix

Filip Dewinter en Anke Vandermeersch© Wim Hendrix

Kathleen Van Brempt© Wim Hendrix

Wouter Van Besien en Freya Piryns© Wim Hendrix

© JHS

1 / 6
thumbnail: Schepen Fons Duchateau (links)
thumbnail: Mie Branders
thumbnail: Filip Dewinter en Anke Vandermeersch
thumbnail: Kathleen Van Brempt
thumbnail: Wouter Van Besien en Freya Piryns
thumbnail:

“Onze houding is er geen van 'not in my backyard', maar een van 'our backyard can’t have much more’.” Met die boutade verwoordde schepen Sociale Zaken Fons Duchateau tijdens een behoorlijk verhit debat in de gemeenteraad de aanpak van het Antwerpse stadsbestuur van de vluchtelingencrisis.

Schepen en OCMW-voorzitter Fons Duchateau haalde enkele weken geleden de krantenkoppen met de opgemerkte uitspraak dat Antwerpen de huidige vluchtelingencrisis niet meer aankan en daarom niet nog meer asielzoekers in de stad wil opvangen. “Ons absorptievermogen is bereikt”, zo klonk het. “Die stoere uitspraken staan haaks op wat er in de realiteit plaatsvindt”, zo stelde Filip Dewinter (Vlaams Belang). “In realiteit krijgen heel wat asielzoekers een erkenning en zullen ze naar onze stad komen. U hebt even voor de galerij het been stijf gehouden, maar de erkenningen zullen toch volgen”, zei de VB-fractieleider die meent dat vooral de arme, hulpbehoevende Antwerpenaar hiervan de dupe zal zijn.

Empathie

Een houding die diametraal staat tegenover die van de meer linkse partijen, die meer mededogen en empathie vragen van het stadsbestuur. In een emotioneel betoog stelde Mie Branders van PVDA dat heel wat gewone mensen de handen uit de mouwen steken om de vluchtelingen te helpen, maar dat de stad de andere kant opkijkt. “De stad zou net deze initiatieven moeten ondersteunen en een coördinerende rol moeten spelen om deze humanitaire crisis in te dijken”, zei Branders. Zij herinnerde de meerderheid ook nog eens aan het vluchtelingenverleden van Antwerpen, met voorop de Red Star Line-episode. Volgens Branders doet dit stadsbestuur er alles aan om van dit debat een negatief verhaal te maken. “Antwerpen wordt helemaal niet overspoeld, deze mensen zetten de huurmarkt niet onder druk. Het zijn onze daklozen niet die hier de dupe van zullen zijn, integendeel. Deze crisis biedt net kansen.”

De oproep tot meer empathie en minder angstzaaierij werd ook gedeeld door Groen. “Deze crisis is beheersbaar, maar daar hebben we politieke leiders voor nodig die hem aanpakken. Met dit stadsbestuur doet u het tegenovergestelde”, stelde Freya Piryns.

Angstzaaierij

Ook sp.a is er van overtuigd dat burgemeester Bart De Wever een erg harde houding inneemt in het debat om de eigen achterban te sussen. “Als voorzitter van de grootste partij kan u dat doen, maar als burgemeester moet u een andere rol spelen. Een burgemeester mag geen angst zaaien, maar moet verzoenen”, was het standpunt van Kathleen Van Brempt, de nieuwbakken sp.a-fractieleidster. “Ik begrijp ook dat de Antwerpenaar zich zorgen maakt over de komst van vluchtelingen, maar het is net de taak van een stadsbestuur om die ongerustheid weg te nemen. We moeten ons op de komst van deze groep vluchtelingen voorbereiden, dat is onvermijdelijk”, zei Van Brempt die het stadsbestuur opriep om een “breed project voor integratie” op te starten.

Doordacht solidair

Schepen Fons Duchateau (N-VA) leek niet onder de indruk van deze emotionele pleidooien. “Wij staan niet op de eerste rij om vluchtelingen op te vangen”, zei hij. “Het is nu vooral tijd om rationeel te handelen, maar we mogen onze kop ook niet in het zand steken. We doen ons deel, maar we zijn doordacht solidair”, aldus Duchateau die waarschuwt dat dit het niet mag verzanden in een louter emotioneel debat. “Onze houding is er geen van 'not in my backyard', maar een van 'our backyard can’t have much more'”, zo vatte hij de houding van het stadsbestuur samen. Het plan van het bestuur, waarin ook opgenomen wordt dat de stad wel de kwetsbare groep van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen zal ondersteunen, werd meerderheid tegen minderheid goedgekeurd.

Herbeleef hier de gemeenteraad:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad