© Joris Herregods

© Joris Herregods

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

ONDER PROFESSOREN

Taalkundige ontmaskert pestkoppen op internet

In de reeks ‘Onder professoren’, waarin een hele week lang verschillende professoren van de Universiteit Antwerpen aan het woord komen, vertelt professor in de Taalkunde Walter Daelemans (55) over een techniek om pesters en pedofielen in chatgesprekken te ontmaskeren.

christof willocx

Waar houdt een taalkundige zich zoal mee bezig? Met heel concrete zaken, zo blijkt. “Wij werken, samen met andere onderzoeksgroepen, nog tot eind 2016 aan een prototype van een softwareprogramma dat onder meer pesters en pedofielen op chatgesprekken op het internet kan ontmaskeren”, zegt Walter Daelemans uit Zoersel. “Het is de bedoeling dat softwarebedrijven met ons onderzoek aan de slag gaan, zodat de mogelijke aanwezigheid van pesters en pedofielen automatisch aan de moderator van een chatruimte wordt doorgegeven.”

Pedofielen doen zich op chatruimtes uiteraard voor als iemand anders, bijvoorbeeld als een meisje van twaalf jaar. Hoe kan een taalkundige die leugen doorprikken? “Om te beginnen kunnen onze computermodellen met grote zekerheid zeggen of de chatter een man of een vrouw is”, zegt Walter Daelemans. “Vrouwen gebruiken vaker relationele woorden, zoals ‘ik’, ‘wij’ en ‘jullie’, dan mannen. Dat verschil is overigens niet alleen in chatgesprekken duidelijk, maar bijvoorbeeld ook in wetenschappelijke teksten. Vrouwen gebruiken ook meer werkwoorden dan mannen. Mannen maken dan weer meer gebruik van hoeveelheidsaanduidingen zoals ‘veel’ en ‘weinig’, en ze gebruiken ook meer lidwoorden.”

Vastgoed

Jobs in de regio