Duizenden vluchtelingen gestrand in Oost-Europa

Print

Wachten op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië Foto: AFP

Aan de grenzen van Kroatië, Slovenië en Hongarije zijn zondag opnieuw duizenden vluchtelingen gestrand. Velen onder hen moeten het zonder enige vorm van onderdak stellen. De massale toestroom blijkt te veel voor de douane- en veiligheidsdiensten aan de Europese grenzen en voor de politici van de betrokken landen die zich verslikken in allerhande verklaringen en inderhaast genomen maatregelen.

Pogingen van de Oostenrijkse politie om bepaalde vluchtelingen tegen te houden die de zuidelijke grens van Oostenrijk met Slovenië willen oversteken, mislukten faliekant.

‘We konden hen niet tegenhouden, want ze waren met te veel’, verklaarde een politiewoordvoerder over een groep van honderd vluchtelingen in Spielfeld aan wie eerder de toegang was ontzegd omdat ze niet over de juiste reisdocumenten beschikten of geen asiel aanvroegen.

Een andere groep van 350 mensen stormde zaterdag al door de blokkade van de Oostenrijkse politie. En honderden andere migranten zijn nog onderweg, aldus de woordvoerder.

Vluchtelingen ‘doorschuiven’

Kroatië, dat sinds woensdag al meer dan 21.000 vluchtelingen de grens zag oversteken, oordeelde dat de grote toestroom meer is dan wat het land aankan en startte met ‘plan B’.

De vluchtelingen werden door de autoriteiten in het noorden naar Hongarije geëscorteerd en in het westen doorgelaten naar Slovenië. Maar zelfs dat is slechts een druppel op een hete plaat, want de vluchtelingen blijven massaal toestromen.

In Slovenië waren tegen zaterdagnacht zowat 1.650 vluchtelingen in onthaalcentra ondergebracht. Honderden anderen stonden aan de grens in Kroatië nog te wachten op toestemming om het land binnen te komen.

En in Hongarije trokken 2.000 vluchtelingen, die eerder al Kroatië waren gepasseerd, vanuit het treinstation in Hegyeshalom te voet naar de grens met Oostenrijk. De lokale politie van de Oostenrijkse grensgemeente Nickelsdorf verwachtte zondagochtend alleen al 7.000 nieuwkomers.

Ruziën over spreidingsplan

Op een gecoördineerd antwoord op deze humanitaire crisis is het nog steeds wachten, terwijl de Europese lidstaten ruziën over wie nu hoeveel vluchtelingen moet opvangen.

Dinsdag plegen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken een nieuwe poging om een compromis te bereiken over het plan om 120.000 asielzoekers over Europa te verdelen. Een dag later zullen de EU-leiders zich op een crisistop buigen over de bredere migratieproblematiek.