De Antwerpse deejay en producer Merdan Taplak groeide op met Turkse televisie en Belgische frieten. Zijn dubbele achtergrond zorgt voor een verrassende blik op de stad en de wereld. Die deelt hij elke week in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen.

"Hamburg-Antwerp: 6-6, maar... we moeten een tandje bijsteken"

Foto: Jimmy Kets

"Hamburg-Antwerp: 6-6, maar... we moeten een tandje bijsteken"

Print
1-0 voor Hamburg. Want de hamburgers in Hamburg zijn nu eenmaal beter dan bij ons. Ik at er zelfs de lekkerste ooit, een maand geleden op vakantie in de Duitse havenstad. Ook de beste kebab ever, zonder twijfel.

 En ik kan het weten. Dus 2-0 voor Hamburg. De koffie (Keniaans) was goed, maar bij ons lekkerder. Puntje voor Antwerpen. Bij de soep (Thais) en de sushi (Japans) zou ik van een gelijkspel spreken, dus de tussenstand werd meteen 4-2 in het voordeel van Hamburg. Soms moet je het tactisch spelen, dus ik gooide nu pas ons Centraal Station in de strijd. De mooiste statie ter wereld bracht de wedstrijd meteen naar een 4-3, en ook ons velo-systeem is praktischer. 


Hopla! 4-4! Maar Hamburg had nog wat in petto: HafenCity. Een afgeschreven havenbuurt omgetoverd tot een levendige wijk vol woonwijken, kantoren, cultuurprojecten, hotels en winkels. Goed gespeeld, Hamburg, 5-4 it is. Ik counterde nog met het MAS en kwam nog tot een 5-5, maar toen was ik uitgeteld. Hamburg was klaar voor de eindstrijd: het ene park na het andere, een groene long doorheen de stad. Fantastisch doelpunt, 6-5. En dan zat het Alster Meer nog fris op de bank. Ik moest toegeven: mooi om te zien hoe de inwoners van Hamburg verbonden zijn met hun parken en hun water. Maar ik gaf me niet gewonnen, ik ben tenslotte van ’t stad. Ik dacht plots terug aan die ene keer dat wij, Antwerpenaren, ook eens verbonden wilden zijn met ons water: het ponton over de Schelde van een jaartje geleden! Jawel, dat telt als punt. Hamburg-Antwerp: 6-6! (Over de gigantische chaos tijdens de ponton- kruising zei ik natuurlijk niks). Alsnog een gelijkspel uit de brand gesleept, maar het was wel duidelijk: bij ons volgende treffen zullen we een tandje moeten bijsteken.