© Photo News

Europees Parlement steunt nieuw spreidingsplan voor 120.000 vluchtelingen

Het Europees Parlement heeft zich donderdagochtend uitgesproken voor een nieuw Europees spreidingsplan voor de opvang van 120.000 asielzoekers die aankomen in Hongarije, Griekenland en Italië. Ook Denemarken wil 1.000 asielzoekers opvangen.

De Europarlementsleden schaarden zich in een spoedzitting achter de tijdelijke noodmaatregel die de Europese Commissie vorige week had voorgesteld om de druk op de landen aan de Europese buitengrenzen te verlichten. Het gaat om 54.000 vluchtelingen in Hongarije, ruim 50.000 in Griekenland en ruim 15.000 in Italië die gespreid zouden worden over de andere lidstaten. België zou 4.564 vluchtelingen uit die landen moeten overnemen.

Het halfrond keurde het voorstel zonder aanpassingen goed met een meerderheid van 370 tegen 134 stemmen bij 52 onthoudingen. De stemming geldt enkel als een advies, maar het stuurt wel een signaal naar de ministers van Binnenlandse Zaken, die aanstaande dinsdag een tweede poging ondernemen om een vergelijk te vinden over dit tweede spreidingsplan. Eerder hadden de lidstaten wel al ingestemd om 40.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland op vrijwillige basis te verdelen.

Denemarken vangt 1.000 vluchtelingen op

De Deense regering maakte bekend vrijwillig 1.000 van de 120.000 vluchtelingen op te willen vangen. ‘Het is tijd voor gemeenschappelijke oplossingen voor Denemarken en de EU. De situatie is niet eenvoudig, dus er zijn geen makkelijke oplossingen’, aldus premier Lars Løkke Rasmussen op een persconferentie in Kopenhagen.

Rasmussen kondigde ook aan ongeveer 80 miljoen euro uit te trekken voor humanitaire hulp in conflictgebieden en voor de financiering van Frontex, de organisatie die de Europese grenzen beschermt.

MEER OVER Vluchtelingencrisis