Malaria sterk teruggedrongen, strijd niet voorbij

Foto: AFP

Malaria sterk teruggedrongen, strijd niet voorbij

Print

Het aantal sterftes door malaria is op vijftien jaar tijd met zestig procent gedaald. Dat komt neer op 6,2 miljoen geredde levens, vooral van kinderen. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. De strijd is echter niet voorbij.

In kader van de Millenniumdoelstellingen werd in 2000 afgesproken om de opmars van malaria tegen 2015 tegen te houden en om te keren. Het aantal nieuwe gevallen daalde met ruim een derde, dus Unicef en de WHO spreken van een overtuigend succes.

Bovendien staan steeds meer landen op het punt malaria uit te roeien, aldus beide organisaties. Vorig jaar kenden dertien landen geen gevallen van de ziekte meer en telden zes andere landen minder dan tien gevallen.

Niettemin blijft malaria in tal van streken een acuut probleem. Ondanks de scherpe daling zijn er dit jaar alleen al 214 miljoen nieuwe gevallen genoteerd. Al minstens 438.000 mensen stierven eraan. Zowat de helft van de wereldbevolking loopt nog steeds risico op malaria.

Vooral Afrika beneden de Sahara blijft met vier vijfde van de gevallen de grootste probleemzone. En ruim twee derde van alle dodelijke slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf.

Budget

Nochtans is de ziekte te voorkomen én te behandelen, onderstrepen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar daar is geld voor nodig. De sterke terugval sinds 2000 kwam er dankzij een vertwintigvoudiging van de budgetten. Om de nieuwe doelstelling te halen - een verder reductie met negentig procent tegen 2030 - moet de jaarlijkse financiering voor malaria verdrievoudigen van 2,7 miljard naar 8,7 miljard dollar.

Nu in het nieuws