Staatsgreep in Burkina Faso

President Michel Kafando en premier Isaac Zida. Foto: AFP

President afgezet, regering ontbonden door militairen

Staatsgreep in Burkina Faso

Print

Er is een staatsgreep aan de gang in het West-Afrikaanse land Burkina Faso. Militiaren hebben de president en het voltallige kabinet afgezet. De regering werd ontbonden.

Radio Omega en de tv-zender Bf1 berichtten woensdagavond al dat soldaten van de presidentiële garde de complete overgangsregering van interim-president Michel Kafando en premier Isaac Zida tijdens een zitting van het kabinet in hechtenis hadden genomen. Naarmate de nacht vorderde, werd het duidelijk dat het om een staatsgreep ging.

Donderdag morgen kondigden de militairen op televisie aan dat president Kafando afgezet was en dat de regering ontbonden werd. Een 'Nationale Raad voor Democratie' (CND)  zou het bewind nu overnemen. 

De coupplegers zouden deel uitmaken van de presidentiële garde (RSP) van de voormalige president Blaise Compaoré. Die moest vorig jaar, na 27 jaar aan de macht, na massaal protest opstappen. Het is niet de eerste keer dat de RSP, vaak gezien als een leger binnen het leger, het overgangsproces dat aan de gang is in Burkina Faso probeert naar zijn hand te zetten. 

In Burkina Faso zouden op 11 oktober nieuwe verkiezingen plaatsvinden. 

Burkina Faso behoort volgens de VN-ontwikkelingsindex tot de armste tien landen ter wereld.

Nu in het nieuws