Miljoenfraudezaak KBC na twintig jaar weer naar af

Foto: BELGA

Miljoenfraudezaak KBC na twintig jaar weer naar af

Print

Een monsterfraudezaak waarin KBC Bank wordt vervolgd, draait uit op een fiasco. Twintig jaar na de feiten is de zaak nog altijd niet doorverwezen naar de strafrechter voor een proces ten gronde. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling was bijna klaar om te trancheren in de zaak, maar een van de rechters moest zich op de valreep terugtrekken omdat hij plots opmerkte dat hij in een andere hoedanigheid al met het dossier te maken kreeg. Dat schrijft De Tijd woensdag.

De procedure over de belastingfraude van ruim 25 miljoen euro, moet van nul worden overgedaan, bevestigt de woordvoerder van het Gentse parket-generaal in de krant. ‘We zullen nu -zoals gebruikelijk- nagaan voor welke verdachten de tenlasteleggingen verjaard zijn.’

De Tijd merkt op dat als het ooit nog tot een proces komt, de rechtbank behalve de ‘verjaringstermijn’ ook de ‘redelijke termijn’ in deze zaak moet beoordelen. Het gerechtelijk onderzoek loopt immers al sinds 1999, maar sleepte tien jaar aan. Pas in 2009 was het parket klaar met zijn eindvordering. Vervolgens duurde het drie jaar voor de raadkamer KBC Bank en andere verdachten doorverwees naar de beklaagdenbank. Daartegen werd beroep aangetekend. Pas na nog eens drie jaar was de Gentse KI klaar om eindelijk te beslissen wie zich voor de rechter moet verantwoorden. Tot een van de rechters dus tot zijn pijnlijke vaststelling kwam.

Nu in het nieuws