© WAS

Antwerpse politie wil oorlogswapens kopen

Antwerpen wil klaar zijn om zwaarbewapende terroristen in eigen stad snel en efficiënt uit te schakelen. Daarom wil de lokale politie haar Snelle Respons Team (SRT) uitrusten met geweren met kaliber .300. Wapentuig dat gebruikt wordt in oorlogssituaties. Maandag stemt de Antwerpse gemeenteraad over de opmerkelijke aankoop.

Geert Neyt

“Burgemeester De Wever was al lang vragende partij om speciaal gevormde politiemensen heel snel te kunnen inzetten als het noodzakelijk is”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. “Als er gevaar dreigt, moeten ze binnen de drie tot vijf minuten op eender welke plek in Antwerpen kunnen ingrijpen. De Bijzondere Bijstands Teams (BBT) van de federale politie, die nog een trapje hoger staan maar vanop een centrale locatie moeten uitrukken, doen er immers vaak een half uur over om ter plaatse te komen.”

Na de aanslag in Parijs op de medewerkers van Charlie Hebdo, waarbij een politieagent die enkel was gewapend met een pistool geen schijn van kans maakte tegen twee terroristen met een kalasjnikov, wou De Wever dat de Antwerpse politie in een gelijkaardige situatie voldoende zou bewapend zijn om zichzelf te beschermen en terroristen ter plekke te neutraliseren.

“De leden van de SRT’s zullen worden opgeleid om met dergelijke oorlogswapens om te gaan”, zegt zijn woordvoerder. “Het zou dan ook nutteloos zijn als ze die wapens niet zouden hebben.”

Daarom heeft de politie gisteren de gunningsprocedure opgestart voor een geweer dat schiet met oorlogsmunitie van het kaliber .300.

Niet zichtbaar voor de Antwerpenaar

“Welk merk het uiteindelijk wordt, weten we nog niet en maakt ook niet zoveel uit”, zegt Sven Lommaert van de Antwerpse politie. “We hebben voor een kaliber gekozen dat een groot stopvermogen en penetratiekracht heeft maar toch niet alles in de omgeving aan flarden schiet. Het kan niet de bedoeling zijn dat de kogel dwars door alles heen gaat en ook mensen die achter de terrorist staan, verwondt of doodt.”

Wapens met een .300 kaliber kosten ongeveer 3.000 euro per stuk. Voor de geweren wordt 80.000 euro uitgetrokken, aangevuld met nog eens nog eens 85.000 euro voor de munitie.

Bij de Antwerpse lokale politie zullen enkele tientallen politiemensen leren schieten met het oorlogswapen. Wellicht worden zij de eerste politiemensen in ons land die dergelijke wapens zullen kunnen gebruiken.

De oorlogswapens zullen niet in het stadsbeeld te zien zijn. “We zullen onze politiemensen niet als een paramilitie met het geweer in de hand over de Meir laten patrouilleren”, zegt Johan Vermant.

“De wapens gaan wel mee met de patrouillerende agenten”, zegt Sven Lommaert “maar ze zullen zich niet alle 27 tegelijk op het terrein bevinden. Ze zullen ook veilig opgeborgen liggen in de patrouillerende wagen. Als een dergelijk wapen zichtbaar zal zijn, betekent het dat er iets ernstigs aan de hand is.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio