Onbekende Antwerpenaar debuteert op kampioenenbal

Print

Zhukov bij Beerschot Foto: BELGAIMAGE

Hij groeide op in Antwerpen, is eigendom van Standard, speelde bij Beveren, Anderlecht en Beerschot en debuteert vanavond in de Champions League. Wie is het? Met dit raadseltje heeft zelfs een gevorderde voetbalkwisser problemen. Het antwoord is Georgy Zhukov, de 20-jarige draaischijf van het Kazachse Astana. “In de Champions League wil ik me in de kijker spelen bij Standard.”

Hij heeft er elf uur voor moeten vliegen van Astana naar Lissabon, maar vanavond debuteert Georgy Zhukov in de Champions League met een match op het veld van Benfica. De Antwerpse middenvelder - hij groeide op in Wommelgem en Boechout - met Kazachse en Russische roots is met voorsprong de minst bekende Belg in de Champions League. Toch passeerde hij al bij heel wat Belgische clubs. “Ik begon op achtjarige leeftijd te voetballen bij Ternesse in Wommelgem”, vertelt Zhukov. “Daar haalde Beveren me weg om vervolgens opgemerkt te worden door Anderlecht.”

Bij paars-wit bleef Zhukov ook maar één jaar. Hij werd opgemerkt door de mensen van de Wadi Degla JMG-academie in Tongerlo - de voetbalschool van Liersevoorzitter Maged Samy. “Al bleef ik daar ook niet lang. Ik moest er op internaat en dat was niets voor mij. Na een test mocht ik naar Beerschot. Daar kwam ik al op vijftienjarige leeftijd bij de beloften terecht.” Na drie invalbeurten in de Belgische eerste klasse en het faillissement van Beerschot trok Zhukov naar Standard. Na een half jaar in de A-kern van de Rouches werd Zhukov uitgeleend aan Astana. “We keerden met het hele gezin terug naar Kazachstan. Daar waren we eerder weggegaan toen ik vijf jaar oud was. Astana was de ideale stap, want de taal vormde geen probleem en de club mikte op Europees voetbal.”

MEER VOETBALNIEUWS