© ’joh

© JHS

© JHS

© JHS

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Minister Ben Weyts geeft startschot voor heraanleg kaaimuur

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) was maandagochtend aanwezig bij de symbolische eerste steenlegging van de nieuwe kaaimuur aan de Ledeganckkaai op het Antwerpse Nieuw Zuid. Die werken waren hoognodig omdat de kaaimuur dreigde in te zakken.

joro

De renovatiewerken aan de kaaimuur ter hoogte van de nieuw aan te leggen wijk Nieuw Zuid zijn vanochtend officieel afgetrapt in aanwezigheid van minister van Openbare Werken Weyts. Die werken waren absoluut noodzakelijk omdat de huidige kaaimuur onstabiel geworden is en omdat er een verhoging van 90 centimeter nodig is door de stijging van de zeespiegel.

Volgens minister Weyts wordt bij de heraanleg gekozen voor een duurdere maar mooiere oplossing, met behoud van historische elementen, zoals de blauwe steen. Er werd ook gedeeltelijk gekozen voor een mobiele kaaimuren. “Die zie je niet zolang er geen gevaar is. Wanneer er waterdreiging is, komen ze uit de grond. Zo zullen de Antwerpenaren hun zicht op het water niet verliezen”, aldus minister Weyts aan ATV.

De heraanleg aan de Ledeganckkaai kadert in het grote plan van de heraanleg en herinrichting van de Scheldekaaien over de gehele lengte van 6 kilometer. Tegen 2030 moeten de kaaien niet alleen verhoogd en gestabiliseerd zijn. De Scheldekaaien, die momenteel nog voor een groot deel als parking fungeren, worden deels ingericht als ontspanningsruimte.

Bekijk de reportage van ATV:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kaaien