Dolfijn probeert wanhopig van jacht te ontsnappen

Het zijn vreselijke beelden... Japanse vissers hebben vrijdag in en rond de baai Taiji hun eerste dolfijnen gedood, tien dagen na de opening van de jaarlijkse jacht. Op de beelden is te zien hoe dolfijnen in een met netten afgezette pen werden gedreven. Een zestal wist zich onder het net door te wurmen, maar in plaats van in de wijde zee, kwamen ze aan de ondiepe kustkant terecht.

wbellemans/belga

Tijdens de zes maanden durende jacht dringen de bewoners van de stad honderden zoogdieren naar een baai, waar ze vervolgens worden afgeslacht. Voor de documentaire 'The Cove' uitkwam, gebeurde dat met een harpoen, sindsdien wordt een andere methode gehanteerd. De film zorgde op internationaal vlak voor heel wat beroering en vestigde de aandacht op de wrede praktijken in Taiji. Sindsdien zakken jaarlijks heel wat activisten af naar het stadje, en worden de ordediensten massaal ingezet om confrontaties tussen de activisten en de vissers te voorkomen. Dit jaar zou er, volgens een verantwoordelijke van Taiji althans, slechts een vijftal activisten op de jacht zijn afgekomen en hebben er zich nog geen incidenten voorgedaan.

De beelden werden gemaakt door Ric O'Barry, de oprichter van The Dolphin Project en de ster van The Cove. Hij getuigt er over de barbaarse omstandigheden waarin de dieren worden uitgemoord. Een van de dolfijnen is zo overweldigd door angst dat hij zich op de rotsen smijt, voor O'Barry's voeten. Hij wil op welke manier dan ook ontsnappen aan deze vreselijke dood.

Verboden te helpen

Het ergste is, dat O'Barry niet mag ingrijpen."Het breekt mijn hart, maar als ik iets doe, word ik meteen gearresteerd', vertelt hij. 'De politie is overal. Activisten mogen enkel de jacht bijwonen, maar ze mogen niet ingrijpen. Wie dat wel doet riskeert een gevangenisstraf.' De dolfijnen worden gedood voor hun huid, of gevangen om vervolgens te worden ondergebracht in attractieparken.

Vastgoed

Jobs in de regio