© SVDE

Vijftigtal ploegen neemt deel aan drakenbootrace in Antwerpen

Op het Eilandje wordt zaterdag de vijfde editie van het Drakenbootfestival georganiseerd in en rond het Kempisch Dok. Teams van een vijftigtal bedrijven en verenigingen zullen het in drakenboten tegen elkaar opnemen in verschillende races. Er worden zowat zevenduizend bezoekers verwacht.

Het drakenbootvaren komt voort uit een eeuwenoude Chinese traditie, maar wordt hier eerder als een origineel teambuilding evenement gebruikt. Een drakenboot is 12,5 meter lang en heeft op de boeg een drakenkop en een drakenstaart op de achtersteven. Elke boot wordt bemand door zestien - vaak ludiek uitgedoste - peddelaars, een trommelaar die het roeiritme aangeeft en een stuurman of -vrouw die alles in veilige banen leidt.

Peter van het Drakenbootfestival is Axel Daeseleire. De organisatie van het evenement is in handen van Rotary International Antwerpen-West, die zelf ook een team afvaardigen. Bedrijven als BASF, Jan De Nul, DEME, Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen, AG Insurance en BNP Paribas Fortis nemen het tegen elkaar op. Teams van de Antwerpse brandweer en de Universiteit Antwerpen zijn eveneens van de partij.

Er strijdt ook een BV-drakenboot mee, die bemand wordt door onder meer tv-figuren Eline De Munck, Kobe Ilsen en Davy Brocatus, Harry en Olga uit ‘The Sky is the Limit’, ex-Miss België Alizee Poulicek en de huidige Miss België Annelies Törös.

De eerste race start om 9.30 uur en de finale vindt plaats om 17 uur. Havenschepen Marc Van Peel neemt de prijsuitreiking voor zijn rekening. Het festival zelf duurt tot 22 uur, met doorlopend muzikale optredens, kinderanimatie en catering. De opbrengst gaat naar diverse goede doelen, zoals tewerkstellingsprojecten Pitlane vzw en replica New Belgica.

Tips om te Doen!