© Photo News

Lotto Belgium Tour Van der Breggen wint slotetappe, Emma Johansson is eindlaureate Lotto Belgium Tour

De 25-jarige Anne van der Breggen heeft vrijdag de afsluitende etappe in de Lotto Belgium Tour (WE 2.2), met start in Lierde en aankomst na 113,4 kilometer op de Vesten van Geraardsbergen, gewonnen. Zij haalde het in een sprint met zes van de Deense Amalie Dideriksen en de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Emma Johansson werd vierde en had daarmee genoeg om deze rittenkoers op haar naam te schrijven. Anisha Vekemans finishte als achtste en beste Belgische.

De 31-Emma Johansson volgt als eindlaureate de Nederlandse Annemiek van Vleuten op. Johansson telt in het algemeen klassement zes seconden voorsprong op Amalie Dideriksen en dertien seconden op Anna van der Breggen. Sofie de Vuyst werd achtste op 2:17 van de Zweedse.

Nog voor de eerste rushsprint, na achttien kilometer, trokken Kelly Druyts, Nina Kessler, Janicke Gunvaldsen en Ilona Hoeksma in de aanval. Zijn boekten op een gegeven moment 1:05 voorsprong, maar werden wat verderop terug gegrepen. Na zowat veertig kilometer koers kozen Sofie De Vuyst, Taylor Carlee, Floortje Mackaij, Sara Mustonen, Monika Brezna, Ana Rozlapa en Riejanne Markus het hazenpad, maar hun poging werd nog voor de beklimming van de Eikenmolen tenietgedaan. Het sein dan voor Jip van den Bos om op die helling te gaan versnellen. Zij kreeg snel het gezelschap van Celine Van Severen en Jelena Eric. Nog voor het ingaan van de slotronde, met daarin nog de beklimming van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, smolt alles weer samen. Emma Johansson gaf haar gouden leidersshirt nog wat meer kleur door te gaan aanvallen met Anna van der Breggen en Katarzyna Niewiadoma. Elena Checcini, Amy Pieters en Amalie Dideriksen trokken in de tegenaanval en slaagden erin om de drie leidsters op vier kilometer van het einde te vervoegen. Het peloton volgde op 1:35. Voorin volgde de ene uitvalspoging de andere op en die opeenvolging van tempoversnellingen was er teveel aan voor Amy Pieters.

In de sprint met vijf was Anna van der Breggen duidelijk de snelste. De Nederlandse kampioene tijdrijden voegde de slotetappe van de Lotto Belgium Tour toe aan haar palmares waar ook al overwinningen zoals de Omloop Het Nieuwsblad, de Waalse Pijl, La Course (Tour de France) en het eindklassement van de Giro opstaan.

Meer sportnieuws