Noodopvangcentrum Sint-Niklaas bijna volzet

Foto: Photo News

Noodopvangcentrum Sint-Niklaas bijna volzet

Print
Sint-Niklaas -

In het noodopvangcentrum in Sint-Niklaas zullen vrijdagavond 220 asielzoekers overnachten, op een capaciteit van 250.

Amper een maand nadat de regeringsbeslissing viel, opende op het militair domein Westakkers een eerste noodopvangcentrum voor volwassenen en gezinnen. 'Elektriciteit, water en verwarming werden opnieuw aangesloten en de hele site werd opgeruimd en met hekken afgezet', zeggen de verantwoordelijken van het Rode Kruis. Al worden sinds dinsdag de eerste vluchtelingen opgevangen, nog steeds is het een komen en gaan van technici en worden allerlei goederen geleverd. De 28 personeelsleden van het Rode Kruis krijgen en kregen opvallend veel hulp van asielzoekers uit het reguliere opvangcentrum in Sint-Niklaas.

In drie gebouwen op het domein werden kamers ingericht met stapelbedden, waar meestal tien personen slapen. Verder is er een gemeenschappelijke eet- en een ontspanningsruimte, die nog in opbouw is, en wordt wifi voorzien, wat essentieel is om contact te onderhouden met familieleden.

Het gros van het sanitair en de douches zijn momenteel in containers ondergebracht. Uit gesprekken met asielzoekers blijkt dat de meeste onder hen tevreden zijn over de opvang, al zijn gemeenschappelijke kamers voor koppels en gezinnen niet evident.

'De vluchtelingen worden opgevangen volgens het bed-bad-broodprincipe', zeggen de verantwoordelijken. 'Ze zullen er gemiddeld 4 tot 5 maanden blijven.' De asielzoekers worden ingeschakeld in de dagelijkse werking van het centrum. Onder de asielzoekers in Sint-Niklaas zijn veel gezinnen met kinderen, tot een één maand jong meisje toe, en kinderkledij, buitenspeelgoed, fietsjes, kinderstoelen en kinderwagens zijn dan ook welkom, zegt het Rode Kruis. Mensen die zich willen engageren melden zich beter aan via de website van het Rode Kruis, daar kan trouwens aangeduid worden in welk opvangcentrum men geïnteresseerd is.

'De zaken overvallen ons allemaal, deze situatie is voor niemand makkelijk, in de eerste plaats niet voor de vluchtelingen', zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Het stadsbestuur en het OCMW zoeken de komende weken weken plaatsen in scholen voor schoolplichtige kinderen.

Vrijdagavond opent het asielcentrum de deuren voor omwonenden en inwoners van Sint-Niklaas. Om 19.00 uur start er vanuit de Grote Markt ook een solidariteitsoptocht tot aan het militair domein.

In de dertien reguliere centra vangt het Rode Kruis momenteel 1.718 asielzoekers op. In het noodopvangcentrum in Holsbeek, een identificatie- en observatiecentrum voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers, worden al 24 kinderen en jongeren opgevangen.

(belga)

.

Nu in het nieuws