© BELGA

Regering wil opvang vluchtelingen verbeteren met douches en soepbedeling

Premier Charles Michel praat vrijdagnamiddag met Brussels burgemeester Yvan Mayeur over een verbetering van de pre-opvang van kandidaat-asielzoekers die hun aanvraag nog niet konden indienen. Mogelijke pistes die circuleren zijn het voorzien van douches, soepbedeling en een ontbijt, zo bleek vrijdag na afloop van de ministerraad. Diezelfde Mayeur haalde in een interview fors uit naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zegt “geen tijd en zin” te hebben in “politieke spelletjes”.

Om een oplossing te vinden voor de kandidaat-asielzoekers die geen aanvraag kunnen indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken en die daardoor de nacht doorbrengen in het Maximiliaanpark, besliste de regering in pre-opvang te voorzien. Daarvoor werden 500 bedden voorzien in het nabijgelegen WTC III-gebouw, maar die bleken weinig succes te hebben.

Staatssecretaris Francken kondigde donderdag al aan dat oplossingen zouden worden gezocht om de opvang te optimaliseren. Daags nadien luidde het dat plaats is gevonden om in het gebouw zelf douches te installeren. Die waren er al, zij het buiten het gebouw, waarvan de overheid overigens geen eigenaar is. Ook zou ‘s avonds soep worden voorzien en ‘s morgens een klein ontbijt. Er is ook sprake van lockers waarin de kandidaat-asielzoekers hun persoonlijke bezittingen zouden kunnen onderbrengen.

Europese solidariteit

In aanloop naar de Europese vergadering van maandag over het spreidingsplan voor asielzoekers sprak premier Michel zich ook uit. "Als we op Europees niveau een aantal landen steunen met hun economische ontwikkeling, dat is het logisch dat deze landen ook solidair blijven wanneer Europa geconfronteerd wordt met deze vluchtelingenstroom", was zijn niet mis te verstande boodschap.

Nadat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag zijn plan voor de verplichte spreiding van de asielzoekers in Straatsburg uit de doeken deed, zat premier Michel donderdagnamiddag rond de tafel met de Luxemburgse ex-premier. Vrijdag zat het kernkabinet een tijdlang samen om zich te buigen over de strategie voor de vergadering van ministers van Binnenlandse Zaken en Asiel, die maandag in Brussel plaatsvindt.

Michel onderstreepte dat België bereid is solidariteit aan de dag te leggen en dat het één van de meest solidaire landen binnen de Europese Unie is. Uitgerekend vanaf vandaag vertrekken vanuit Beieren bijna 250 kandidaat-vluchtelingen die ons land van Duitsland overneemt. Michel waarschuwde evenwel dat die solidariteit in twee richtingen moet gelden. Dat dit vandaag niet het geval is, vindt Michel onaanvaardbaar.

De premier wil ook dat bij de verdeelsleutel van de asielzoekers rekening wordt gehouden met inspanningen die bepaalde landen in het verleden reeds hebben geleverd. Niet iedereen heeft immers dezelfde startpositie, aldus de eerste minister, die liet verstaan dat er in de aanloop naar de vergadering nog overleg zal plaatsvinden met andere Europese landen.

‘Xenofoob, uiterst rechts beleid’

In een interview met De Standaard verwijt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) staatssecretaris Francken zich niets aan te trekken van het lot van de vluchtelingen in het Maximiliaanpark . Hij noemt Francken de oorzaak van de chaos in het park. “Wat je nu ziet is het gevolg van een xenofoob, uiterst rechts beleid dat gestuurd wordt door de N-VA-voorzitter uit Antwerpen”, luidt het.

‘Geen politieke spelletjes’

“In deze situatie heb ik geen nood aan politieke spelletjes”, reageerde Francken vrijdagmiddag. “Ik heb daar geen tijd en geen zin in. Mijn deur staat altijd open voor mensen die constructieve oplossingen willen aandragen”.

Ook premier Michel, die vrijdag nog contact zal opnemen met Mayeur over de pre-opvang, vindt de uitspraken “excessief”. “Ze dragen niet bij aan de sereniteit die nodig is om dit delicaat dossier aan te pakken”, aldus de eerste minister, die het overleg met Brussel in een “constructieve geest” wil voortzetten.

Eén van de punten van kritiek van Mayeur is dat de pre-opvang enkel ‘s nachts geldt, terwijl die er volgens hem ook overdag zou moeten zijn. Nochtans hadden premier Michel en staatssecretaris Francken vorige week al aangegeven er geen graten in te zien dat de opvang 24 uur op 24 zou worden georganiseerd. Vrijdag stelde de eerste minister dat het voor het Rode Kruis op dergelijke korte termijn niet mogelijk was in permanente opvang te voorzien. Michel benadrukte daarbij het “gigantische werk” dat vorig weekend werd verricht om de opvang op drie dagen tijd klaar te stomen.

MEER OVER Vluchtelingencrisis