© VUM

Bachelor verpleegkunde wordt vanaf 2016-2017 opleiding van vier jaar

Vanaf het academiejaar 2016-2017 wordt de bacheloropleiding verpleegkunde een vierjarige opleiding. Nu is dat nog drie jaar. Maar om te voldoen aan de Europese regels moeten toekomstige verpleegkundigen meer praktijkervaring opdoen.

Daarom wordt de opleiding verlengd en komt er een ‘contractstage’ aan het einde van de opleiding. Dat staat in de conceptnota ‘Professionele bachlor verpleegkunde’ die de Vlaamse regering vrijdag op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft goedgekeurd.

De verlenging van de studieduur van de bacheloropleiding verpleegkunde ligt al langer op tafel. In zijn huidige vorm voldoet de opleiding namelijk niet aan de Europese regels. Europa wil namelijk dat er minstens 2.300 uur praktijk zit in de opleiding. De Vlaamse bacheloropleidingen komen gemiddeld aan 1.400 uur praktijk. Er is dus nood aan 900 uur of 24 weken extra stage. Ook Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer is al langer vragende partij voor een opfrisbeurt van de opleiding verpleegkunde.

Die opfrisbeurt met studieduurverlenging komt er dus vanaf het academiejaar 2016-2017. De studenten die binnenkort aan het nieuwe academiejaar starten, zijn dus de laatsten die nog na drie jaar zullen afstuderen. Bedoeling van de studieduurverlenging is dat de studenten in de toekomst meer praktijkervaring zullen opdoen tijdens hun opleiding.

Daarvoor wordt ook een nieuw concept gelanceerd: de contractstage. Daarbij zullen studenten verpleegkunde meedraaien in ziekenhuizen, woonzorgcentra enz... Tegelijk zullen ze verder opleiding krijgen door de hogeschool. Of de studenten voor hun prestaties op de werkvloer een vergoeding zullen krijgen, wordt nog onderzocht. Er komt een platform om het concept verder uit te werken. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V): “Studenten zullen vier jaar studeren, maar zullen een bredere opleiding krijgen, minder vervolgopleidingen nodig hebben, meer ervaring opdoen en nog steeds na drie jaar meedraaien op de werkvloer, binnen het nieuwe concept van de contractstage.”

Voor veel studenten zal het ook niet echt gaan om een verlenging van de opleidingsduur. Zowat vier op de tien verpleegkundigen volgt namelijk nu al een gespecialiseerde vervolgopleiding (bachelor-na-bacheloropleiding), maar een deel van de verdieping in die opleiding zal nu in de verbrede basisopleiding opgenomen worden. Op die manier wordt de nood aan een vervolgopleiding wat afgebouwd.

Nu in het nieuws