© Photo News

Al 300 huiseigenaars reageerden positief op oproep Belgische bisschoppen

Op de oproep van de Belgische bisschoppen van drie weken geleden om vrijstaande woningen te verhuren aan asielzoekers kwamen al meer dan 300 reacties binnen. Dat meldt de Bisschoppenconferentie vrijdag. De Belgische bisschoppen hadden, samen met Caritas international, hun oproep gelanceerd op 21 augustus.

“Deze fantastische golf van solidariteit van burgers laat ons niet alleen toe om nog beter te reageren op de huidige opvangcrisis, maar ook om een groot netwerk van solidaire huiseigenaars uit te bouwen”, meldt Caritas International. De bisschoppen bedanken uitdrukkelijk de mensen die hun solidariteit hebben getoond. “De bisschoppen kunnen alle mensen die zich daadwerkelijk inzetten voor de opvang van vluchtelingen niet genoeg bedanken en bemoedigen”, aldus de persmededeling.

De Belgische bisschoppen scharen zich ook achter de oproep van de bisschoppenconferenties van de Europese Unie om solidariteit met de vluchtelingen te tonen “in een geest van medeleven en christelijke naastenliefde”. Anderzijds tonen de bisschoppen zich verontwaardigd over negatieve reacties. “Het is choquerend te moeten vaststellen hoe elders vluchtelingen lastig gevallen en op een vijandige manier bejegend worden. Wij moeten ons hiertegen met klem verzetten.”.

De Belgische bisschoppen roepen parochies, gemeenschappen en bedrijven op “om inspanningen te blijven leveren voor de opvang van vluchtelingen in samenwerking met Fedasil en de organisaties ter plaatse”. “Dat kan gaan om dagdagelijkse activiteiten zoals kinderen naar school begeleiden, erkende asielzoekers helpen bij het zoeken naar werk of met het leren van het Nederlands, en ook de ervaring van kmo’s op de arbeidsmarkt is hierbij ook cruciaal”, aldus de Belgische bisschoppen.

Wie als huiseigenaar bereid is om een woning te verhuren aan vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, kan intekenen als vrijwilliger, organisatie of onderneming via de Caritas-website (http://www.caritas-int.be/nl/node/1876) of per mail naar: asile-asiel@caritasint.be

MEER OVER Vluchtelingencrisis