Tusk dreigt met Europese top als ministers geen vooruitgang boeken

Foto: AFP

Tusk dreigt met Europese top als ministers geen vooruitgang boeken

Print

Europees president Donald Tusk gaat nog deze maand een extra top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders beleggen indien de ministers van Binnenlandse Zaken aanstaande maandag geen vooruitgang boeken in de aanpak van de vluchtelingencrisis.

‘Indien er maandag geen concrete signalen van solidariteit en eenheid komen van de ministers van Binnenlandse Zaken, zal ik in september een extra Europese top over de vluchtelingencrisis beleggen’, zo tweette Tusk. Op basis van zijn recente contacten met de hoofdsteden is de Pool wel ‘meer hoopvol’ geworden dat een oplossing ‘op basis van consensus en echte solidariteit dichterbij is gekomen’.

De lidstaten hebben tot dusver in verspreide slagorde gereageerd op de grote vluchtelingenstromen naar Europa. Zo bestaat er grote onenigheid over een plan om asielzoekers die aankomen in de lidstaten aan de Europese buitengrenzen deels te spreiden naar andere landen. De Europese Commissie dringt erop aan om in totaal 160.000 asielzoekers via een bindende verdeelsleutel te spreiden over de lidstaten.

Maandag komen de ministers in spoedzitting bijeen om zich te beraden over het spreidingsplan en andere maatregelen om de crisis het hoofd te bieden. De volgende top van de regeringsleiders zou normaliter pas midden oktober plaatsvinden.

.

Nu in het nieuws