© Marc Herremans - Corelio

Wetenschappers voorspellen hoe groot planten kunnen worden

Zelfs op zaailingniveau kunnen wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent voorspellen hoe groot een plant finaal zal worden. Ze hebben een nieuwe methode ontwikkeld die de bestaande veredelingsprogramma’s aanzienlijk kan versnellen, zo meldt het VIB.

De techniek is gebaseerd op de kennis van een set genen die verband houden met de uiteindelijke bladgrootte. Plantenwetenschapster Joke Baute en haar collega’s van het Italiaans Institute of Life Sciences (Pisa) onderzochten het geheel van RNA-moleculen van de celdelingszone in jonge maïsbladeren. Ze legden een verband tussen een set van RNA-moleculen en uiterlijke kenmerken die pas veel later tot uiting komen, zoals finale bladgrootte en biomassaproductie.

De bevinding is belangrijk voor plantenveredelaars. ‘Op termijn kunnen kwekers in een zeer vroeg stadium de meest interessante kruisingsproducten selecteren, waardoor veredelingsprogramma’s aanzienlijk versneld kunnen worden’, zegt professor Dirk Inzé (VIB/UGent). Hij wijst erop dat onder meer innovatieve strategieën op het niveau van de plant in de toekomst nodig zullen zijn om de noodzakelijke landbouwproductiviteit te bereiken, zonder waardevolle ecosystemen verder te verstoren.

Nu in het nieuws