© Patrick De Roo

“We hebben nu ons eigen Urania Planetarium”

Door het bezoek van ruimtesonde New Horizons aan Pluto belicht volkssterrenwacht Urania in een thema-expo Pluto en andere dwergplaneten. Dit weekend houdt Urania een opendeur.

“Opendeurdagen organiseren vraagt altijd aandacht en voorbereiding”, begroet ons Marc Van den Broeck, directeur van de sterrenwacht. Hij leidt ons door de gang en laat ons via de achterdeur weer buiten. Verbaasd kijken we hem aan. “We zijn uitgebreid”, licht hij toe en wijst enthousiast naar de kerk wat verder. Het gebouw staat aan de overkant van een binnenperk met bomen. “De helft van die kerk mogen we voortaan gebruiken.”

De grote ruimte is voor de helft leeggemaakt. Aan de ene kant is een tussenmuur gebouwd, aan de andere kant prijken glasramen tot bijna aan het plafond. Meteen valt een vreemde constructie op in het midden. Het lijk wel een tent, gitzwart van kleur en diamantvormig van structuur, metersbreed en metershoog.

“Sinds dit jaar hebben we de projector van het Planetarium in de Antwerpse Zoo in bruikleen gekregen. Wegens plaatsgebrek moest hij daar weg en dankzij deze extra ruimte hebben we ons eigen Urania Planetarium ingericht.”

Tips om te Doen!