© GPD/PHIL NIJHUIS

‘Tandarts kan mondkanker helpen voorkomen’

Zaterdag 12 september vragen de Europese tandartsen op de Dag van de Mondgezondheid aandacht voor mondkanker, een kanker die voorkomt ter hoogte van de tong en mondholte. Het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) sluit zich bij die campagne aan en onderstreept in dat verband het belang van een gezonde levensstijl en een tijdig tandartsbezoek voor de preventie en diagnose van deze aandoening.

mige

Met 75.000 nieuwe mondkankers per jaar is deze aandoening de tiende meestvoorkomende kanker van Europa. De aandoening is in de meeste gevallen moeilijk te behandelen en uiterst agressief. Een vroege behandeling verhoogt de overlevingskans aanzienlijk.

De VVT die 3.500 van de 4.300 Vlaamse tandartsen vertegenwoordigt, wijst op het enorme belang van een gezonde levensstijl om de ziekte te voorkomen. Zo verhogen tabaks- en alcoholgebruik het risico aanzienlijk, evenals orale seks waarbij het humaan papillomavirus (HPV) kan worden overgedragen.

De aandoening zelf veroorzaakt meestal geen pijn en geeft niet altijd klachten in de mond. Mogelijke symptomen zijn slik- en/of spraakstoornissen en een uitstralende pijn naar het oor. Juist hierom is een jaarlijks tandartsbezoek allesbehalve een overbodige luxe. De tandarts kijkt immers niet alleen naar je tanden, maar naar de volledige mond. Bij verdachte afwijkingen kan hij de patiënt zeer snel doorverwijzen.

Nu in het nieuws