© Photo News

Stad blundert met verkeerscampagne fietsers

De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen in Antwerpen zijn te wijten aan het gedrag van zwakke weggebruikers. Die foutieve boodschap stuurde de stad gisteren de wereld in. Een blunder die heel wat stof doet opwaaien.

De stad Antwerpen is al een tijdje bezig met een verkeersveiligheidsactie die zich richt op zwakke weggebruikers. Met borden als ‘Ben jij een ik-rijdhet- liefst-in-de-juiste-richting-fietser?’ wordt hun gedrag in vraag gesteld. De campagne weekte al heel wat reacties los van verongelijkte fietsers en voetgangers die zich onterecht geviseerd voelen.

Toen de stad Antwerpen gisteren een lijstje met de vier belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen verspreidde, was het hek helemaal van de dam. ‘Te snel rijden’ en ‘het rood licht negeren’ staan op nummers één en twee. Maar opmerkelijker: ‘op het voetpad fietsen’ en ‘tegen de rijrichting fietsen op het fietspad’ zouden de derde en vierde belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen zijn. En dat klopt niet. Over het schuldaandeel van de zwakke weggebruikers bij een ongeval bestaan zelfs niet eens cijfermatige gegevens.

De politie geeft de blunder toe. “Er had moeten staan dat dit de vier hoofdoorzaken zijn van ongevallen waarbij zwakke weggebruikers slachtoffer worden."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio