© BELGA

10 gewonden en 200-tal passagiers geëvacueerd

Wagon weggehaald na treinongeval in Buizingen

Bij de ontsporing van een treinwagon in Buizingen in Vlaams-Brabant donderdagnamiddag rond 17 uur zijn tien mensen lichtgewond geraakt. 'Tien passagiers zijn voor een check-up naar het ziekenhuis gebracht', zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. In totaal zijn zo'n 200 reizigers geëvacueerd en in veiligheid gebracht. Pas vrijdagochtend kon de wagon weggehaald worden. 'En er is toch wat schade aan het spoor', zegt Thomas Baeken van Infrabel.

rdc, nadb, mtm

Op de trein die onderweg was van Schaarbeek naar Geraardsbergen deed zich om iets voor 17 uur een incident voor.'De eerste wielas van het eerste rijtuig achter de locomotief is 40 cm losgekomen van het spoor. De trein is niet gekanteld', aldus Thomas Baeken, woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Over de oorzaak is nog geen duidelijkheid.

Er vielen geen achttien (zoals eerder gemeld), maar tien gewonden. Het gaat voornamelijk om kneuzingen en mensen die door het ongeval en de drukte onwel geworden zijn. Zes van hen zijn er iets ernstiger aan toe, maar er is bij niemand sprake van zware verwondingen of levensbedreigende situaties.

In totaal moesten zo'n 200 gestrande reizigers worden geëvacueerd. Er werd in vervangbussen voorzien, onder meer voor de verbinding tussen Brussel en Halle.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Weggehaald

Vrijdagochtend vroeg kon de treinwagon eindelijk worden weggehaald. Het spoor blijft, op bevel van het parket, wel nog buiten dienst. Tussen Brussel-Zuid en Halle kunnen de treinen in beide richtingen maar over één spoor, wat vertragingen van gemiddeld 5 tot 10 minuten veroorzaakt. Dat is vernomen bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Donderdagavond rond 21.20 uur gaf het parket de trein vrij. Daarna is de wielas van de treinwagon opnieuw op het spoor gezet, aldus woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. Rond 3.10 uur vrijdagochtend is de trein dan weggehaald. Over de oorzaak van het incident bestaat nog geen duidelijkheid.

Schade

'Er is schade aan het spoor over een afstand van driehonderd meter, vooral aan dwarsliggers. Ook een wissel is beschadigd', aldus Baeken. De herstellingswerkzaamheden kunnen pas beginnen zodra het parket het spoor opnieuw vrijgeeft. Dat is voorlopig nog niet gebeurd, omdat het parket vrijdag nog bijkomende onderzoeksdaden wil verrichten.

De treindienst wordt aangepast. Enkele piekuurtreinen tussen Moeskroen en Schaarbeek, Geraardsbergen en Schaarbeek en Binche en Schaarbeek zijn afgeschaft. Tussen Brussel-Zuid en Halle kan maar over één spoor gereden worden. Reizigers moeten dus rekening houden met vertragingen die gemiddeld 5 tot 10 minuten kunnen bedragen.

Treinramp 2010

Op 16 februari 2010 negeerde in Buizingen een trein het rode stoplicht en botste er op een andere trein, met een ravage tot gevolg. Negentien mensen lieten het ­leven, 162 mensen raakten ­gewond.

MEER OVER NMBS