© kristin matthyssen

Moeder en kind moeten verhuizen voor vluchtelingen

Alleenstaande moeder An Neve (32) en haar dochtertje Robine (3,5) moesten hun kindvriendelijke noodwoning van het OCMW in Oostmalle halsoverkop verlaten, omdat er drie Syrische vluchtelingen in kwamen. Ze verblijft nu in een piepkleine studio.

KMA

Begin juli had An Neve door omstandigheden een OCMW-woning nodig. “Er waren twee noodwoningen voor Belgen, maar de ene was bezet en de andere in renovatie. Maar, klonk het, er stond nog een woning leeg die eigenlijk voor asielzoekers bestemd was. Zo’n noodwoning is maximum voor drie maanden. Dus ik alles verhuizen en poetsen en aan Robine uitleggen dat het maar voor enkele maanden was. ”

Onleefbaar studiootje

Amper vijf weken later, op een vrijdagnamiddag, kreeg ze telefoon. “Ik moest er maandagmiddag al uit, want er kwamen drie asielzoekers uit Syrië in. De noodwoning voor Belgen was nog steeds niet klaar. In de plaats daarvan kreeg ik een vies klein onleefbaar studiootje met een soort bed achter een gordijn.”

OCMW-voorzitter Wouter Patho (N-VA) van Malle leeft mee. “Al een hele tijd waren er weinig vluchtelingen en dus hadden we ons Lokaal Opvang Initiatief in overleg met Brussel afgebouwd. Die woning stond zo al een tijd leeg. Niemand kon voorzien dat er in augustus zo’n toestroom op gang zou komen."

"Toen Brussel ons vroeg die woning weer te activeren voor asielzoekers, moesten we daar meteen op ingaan. Vanaf oktober kunnen we moeder en kind een betere plaats aanbieden voor langere tijd.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio