© Hans Medart

Hulpbisschop lanceert oproep voor opvangplaatsen vluchtelingen

In een brief vraagt monseigneur Leon Lemmens, hulpbisschop van Vlaams-Brabant en Mechelen, dekenale vzw’s en kerkfabrieken om dringend na te gaan welke mogelijkheden ze hebben om vluchtelingen op te vangen.

Sven Van Haezendonck

De hulpbisschop denkt aan leegstaande pastorieën, beschikbare huizen, gemeenschapshuizen, kloosters, leegstaande panden, maar ook aan huizen van particulieren uit de gelovige gemeenschap die maar tijdelijk beschikbaar zijn.

“Ik besef dat rond elk van deze kamers, huizen, panden of ruimtes wel enkele concrete, praktische kwesties of problemen bestaan,” zegt hij. “Maar met de nood van deze mensen voor ogen en met het lijden in gedachten dat zij al doorstaan hebben, nodigt deze tijd ons uit tot grootmoedigheid, tot creativiteit en vooral tot een daadkrachtig engagement”, stelt hij.

"Bureaucratie achter ons laten"

Lemmens dringt er op aan om met spoed werk te maken van lijsten met beschikbare panden. Desnoods moeten er kleine herstellingen gebeuren om huizen tijdelijk bewoonbaar te maken. Vervolgens kan de kerkgemeenschap ze ter beschikking stellen van gemeentebesturen, OCMW’s of vluchtelingenorganisaties zoals Caritas. “Deze situatie vraagt dat we elke bureaucratie en traagheid achter ons laten en ons haasten om tijdig klaar te staan voor als de heer klopt en vraagt om open te doen.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio