© Photo News

Windmolens tot 220 meter hoog in de haven?

Het windenergiebedrijf Vleemo denkt aan de bouw van molens van 200 tot 220 meter hoog in het rechteroever-havengebied. Concrete locaties kent Vleemo nog niet, wel al de ‘zones’.

Paul verbraeken

Met het nieuwe megawindenergieplan dat Vleemo (Vlaamse Ecologie-, Energie- en Milieuonderneming) donderdag lanceerde in de marge van de ingebruikname van de eerste slimme windmolen, sluit het bedrijf aan bij wat Antwerps schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) eerder aankondigde: “Tussen de vijftig en honderd molens extra, om heel Antwerpen energieonafhankelijk te maken.”

Reuzen

Dat is nu precies wat Vleemo al had uitgestippeld in zijn masterplan. Vleemo hoopt dat na alle procedures de eerste molen begin 2018 zal draaien. Toch tekenen toch al enkele contouren af. Zo denkt Vleemo reuzen te bouwen met een hoogte van 200 tot 220 meter. Dat is veel hoger dan de 179 meter hoge molens in de haven.

Het onduidelijke aantal – zestig tot honderd – is het gevolg van het feit dat Vleemo nog geen locaties heeft en er met de concessiehouders moet worden overlegd. Wel heeft Vleemo zones op het oog, aldus David Daggelinckx en Jan Winters van Vleemo. “Er zijn nog heel wat industriële gebieden langs de Scheldelaan die in aanmerking komen.”

Opelsite

“Ten noorden van het Delwaidedok, bijvoorbeeld waar nu de steenkolenterminal ligt, zien wij plaats voor een tiental molens. Ook op de Opelsite zijn er heel wat mogelijkheden en uiteraard ook langs de Scheldelaan.”

Vleemo heeft vandaag op rechteroever al twaalf molens operationeel en heeft daar bouwvergunningen voor achttien andere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER