© marc peeters

Belangstelling voor zaadbibliotheken neemt aanzienlijk toe

In Vlaanderen gaan steeds meer mensen gaan voor hun tuinzaden naar de bibliotheek. Ook in de Kempen is de tendens merkbaar. Er zijn al zadenbibs in Kasterlee, Olen, Lille en Geel.

MARC PEETERS

“Onze zadenbib is gestart in het voorjaar van 2014”, zegt beheerder Marleen Rome van de openbare bibliotheek Geel. In een zadenbib kan je allerlei zaden ontlenen, maar het is ook de bedoeling dat je na het oogsten of het bloeien opnieuw zaden van de vruchten of bloemen naar de bib terugbrengt. “Om het project op te starten, hebben we samengewerkt met de Geelse afdeling van Tuinhier, een verenging van tuinliefhebbers”, gaat Rome verder. “Hun leden leverden zaden aan. We zijn gestart met 250 zakjes. Begin 2015 konden we een 900-tal zakjes aanbieden. Ondertussen blijven er daar nog zo’n 200 van over en dit van 19 verschillende planten. We hebben dit jaar dus al flink uitgeleend.”

Greta Vandenhoeck (44) is een van de enthousiaste gebruikers. “Ik kwam al driemaal per week in de Geelse bib en toen het initiatief werd gelanceerd vond ik dat meteen interessant. We hebben altijd zelf onze groenten gekweekt en dit was een leuke aanvulling. Je neemt zaden mee van dingen die je anders niet zou zetten. Op de pakjes staat info wanneer je moet zaaien en op welke manier. Op de pc in de bib vond ik nog meer informatie en ook fotootjes van wat het moet worden. Zeker handig voor bloemenzaden.”

Op Vlaams niveau zijn 37 openbare bibliotheken in het project gestapt. De afgelopen jaren groeide het aantal gebruikers tot ongeveer 3500. Alles samen werden al 11.650 zakjes gratis uitgeleend.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio