Walem eert verdedigers van zijn Fort

Robrecht Merckx mocht zaterdag de gedenksteen onthullen. Foto: Patrick Hattori

Walem eert verdedigers van zijn Fort

Print
Mechelen - In het memoriaal van het Fort van Walem (Mechelen) is zaterdagnamiddag een gedenksteen onthuld. Hij eert de verdedigers van het Fort en was gedurende vele jaren op een andere locatie ondergebracht.

De heemkundige kring Dr. Croquet bestaat dit jaar precies tien jaar. Leden zetten zich onder meer in om een vergeten stukje geschiedenis rond het Fort opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijkste vesting om Antwerpen te beschermen tegen de invasie van de Duitsers.

Uiteindelijk viel het Fort, en bij een van de beschietingen vielen er heel wat slachtoffers. “Volgens onze gegevens een 70-tal. Daarvan zijn er zeven nooit teruggevonden”, zegt Tom Van Buggenhout. Om de verdedigers te eren, werd in 1930 een gedenksteen onthuld.

Volgend week te bezoeken

Maar na de verhuizing van de Civiele Bescherming, die er jaren gekazerneerd was, werd uit vrees voor vandalisme beslist om het monument te verhuizen. De gedenksteen verhuisde naar het provinciaal militair commando in Antwerpen, maar nu is hij dus opnieuw in Walem.   

Tijdens het weekend van de Open Monumentendag 12 en 13 september kan je het Fort zowel zaterdag als zondag bezoeken. Gidsen leiden je met veel plezier rond tussen 10 en 18u.

Lees maandag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio