Verkrot stadspaleis moet begin 2018 gerestaureerd zijn

Print

Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Het veelbesproken en zwaar verkrotte stadspaleis Hof van Cortenbach in Mechelen staat tijdens de Open Monumentendag voor het eerst open voor het publiek. Ondertussen zijn alle tickets helaas de deur uit. Tegen begin 2018 moet het monument gerestaureerd zijn.

Wie het interieur Hof van Cortenbach op de Korenmarkt eens wil bezoeken, is jammer genoeg te laat. Alle gidsbeurten voor volgend weekend zijn bezet. Geïnteresseerden stonden zaterdagmorgen aan te schuiven bij UiT in Mechelen om een ticket te bemachtigen. "Het binnenplein is volgend weekend wel vrij toegankelijk”, zegt architect Marc Debatty van de stedelijke dienst Monumentenzorg. 

Dat binnenplein moet op termijn openbaar domein worden. “Om ervoor te zorgen dat dit prachtige gebouw, een van de topmonumenten in Mechelen, opnieuw volledig zichtbaar is”, vertelt Debatty. De stad, sinds eind 2013 eigenaar van het monument, heeft ambitieuze plannen. Zo moet het voormalige adellijke paleis opnieuw drie ingangen krijgen.

Deadline begin 2018

De stad hoopt alvast dat de Vlaamse overheid het dossier voor subsidies bij hoogdringendheid zal goedkeuren. De wachtlijst voor restauratiedossiers is tegenwoordig zes tot zeven jaar, maar dat is voor het Hof van Cortenbach geen optie. Toen de stad Mechelen het monument heeft gekocht van de familie Min heeft ze zich ook akkoord verklaard met de juridische gevolgen. “Dat betekent dat het Hof van Cortenbach voor februari 2018 moet gerestaureerd zijn”, stelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). 

Meer info over andere monumenten die je kan bezoeken op www.uitinmechelen.be 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio