‘De koers uitrijden is al een zege op zich’

Brent Vervecken thuis op de rollen, samen met vader Danny. Foto: Joren De Weerdt

Wielrennen Nieuwelingen en juniores Booischot - Diabetes belet Brent Vervecken, neefje van Erwin, niet om te blijven koersen

‘De koers uitrijden is al een zege op zich’

Print

Als Brent Vervecken vanmiddag in de nieuwelingenwedstrijd in Booischot de eindstreep haalt, is dat voor de 15-jarige Hallaarnaar al een overwinning op zich. Het neefje van ex-veldritkampioen Erwin Vervecken lijdt aan diabetes type 1. ‘Ik moet me vier keren per dag inspuiten’, zegt hij.

Koersen als diabetespatiënt, vanzelfsprekend is het allemaal niet. En toch houdt het Brent Vervecken uit Hallaar niet tegen. Drie jaar geleden ruilde hij het voetbal bij FCM Hallaar voor de koersfiets en trad daarmee in de voetsporen van vader Danny, in zijn jonge jaren goed voor meer dan dertig overwinningen bij de jeugd.

‘Voor mij was die overstap niet zo evident. Ik was amper één jaar oud toen bij mij diabetes type 1 werd vastgesteld’, vertelt Brent. ‘Dat vergt een heel strikte levenswijze. Voortdurend moet ik afwegen wat en hoeveel ik eet en moet ik rekening houden met vier inspuitingen per dag. Naargelang het beginuur van een wedstrijd moet ik daarop inspelen, wil ik vermijden dat tijdens de koers mijn suikerspiegel te laag wordt en er vrees bestaat voor hypoglycemie (een te lage bloedsuikerspiegel, red.).’

‘In het begin was ik niet gelukkig met Brents keuze’, aldus vader Danny. ‘Samen zijn we voorzichtig gestart met trainen. Het gebeurde dat we al na tien kilometer moesten ophouden. Maar dankzij begeleiding van het UZ in Leuven kregen we alles vrij goed onder controle.’

Brent: ‘Ik rijd nu als eerstejaars één koers per weekend. Toch eindig ik de meeste wedstrijden vlot in het peloton. Een veertiende plaats is mijn beste resultaat. Op zich zegt dat niets, maar voor mij was het een overwinning waard’, aldus het 15-jarige neefje van ex-veldritkampioen Erwin Vervecken, die komt supporteren als zijn drukke agenda het toelaat.

Koersen werd voor Brent een passie. ‘Ik doe het erg graag. Al is het belangrijkste voor mij dat hierdoor mijn gezondheid erop vooruit gaat’, getuigt Brent van uitzonderlijke moed.

Vanmiddag in Booischot hoopt Brent andermaal zijn beste beentje voor te zetten. ‘Misschien kan ik er wel een ploegmaat van KW Heist - Zuiderkempen aan de zege helpen. We vormen een hechte groep. Ondanks mijn ziekte geniet ik er de sympathie van iedereen’, aldus Brent.

De wielerwedstrijden van zaterdagmiddag in Booischot, in de Dorpsstraat ter hoogte van café Victoria, zijn voor nieuwelingen (start om 13.30 uur over 64 km of 14 ronden) en juniores (start om 16 uur over 87 km of 19 ronden).

MEEST RECENT