© StampMedia

Blinde jongen test Antwerpse musea uit: MAS is meest toegankelijke

Het MAS is het museum met de beste voorzieningen voor blinden, het museum Plantin Moretus krijgt de slechtste beoordeling. Dat blijkt uit het werk van reporters van media-agentschap StampMedia, die samen met de blinde Pieter-Jan Clement vier Antwerpse musea hebben uitgetest.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Bjorn Lauwerijs, Anouk van Dongen

De meeste mensen merken amper iets van de talloze drempels waar mensen met een beperking aan de lopende band mee te maken krijgen. Pieter-Jan testte voor StampMedia het Plantin Moretus Museum, het M HKA, het Middelheimmuseum en het MAS.

Hij ontdekte zelf welke voor hem toegankelijk waren en welke totaal niet. Hij was het meest enthousiast over het MAS. Daar kreeg hij onder meer een voelzakje en mocht hij op verschillende verdiepingen zaken aanraken die niet aangeraakt mogen worden door mensen zonder visuele beperking. Er waren ook audiofragmenten beschikbaar, om Pieter-Jan meer uitleg te geven bij de bezienswaardigheden.

Pieter-Jan was het minst tevreden van de voorzieningen voor blinden in het Plantin Moretus. Hij mocht er niets aanraken en de audiogids was niet toegankelijk voor hem. Zijn eindconclusie: “Voor alle musea is een aparte, individuele begeleider een noodzaak om optimaal te kunnen genieten van de museumervaring.”

Intussen heeft het MAS al enkele bijkomende maatregelen genomen om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Ook de bezoekers-app wordt op maat aangepast.

Bekijk hier de video's van de bezoekjes die Pieter-Jan Clement bracht aan de vier musea.

1. Het MAS

2. Openlucht Museum Middelheim

3. Museum Plantin Moretus

4. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners