© BERT DE DEKEN

The Fashion Market failliet: honderd mensen verliezen job

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft vrijdag het faillissement uitgesproken van kledijketen The Fashion Market. Het bedrijf kreeg op verzoek van de fiscus - een grote schuldeiser - drie weken geleden nog een voorlopig bewindvoerder. “Zoiets gebeurt bijvoorbeeld om activa van de onderneming veilig te stellen”, klinkt het bij de persrechter. Een honderdtal personeelsleden verliest zijn baan.

De kledijketen is de opvolger van de schoenenwinkelketen Scapino. Het Nederlandse DFM Participaties had de in de etalage geplaatste winkels overgenomen van Macintosh Retail Group en plande om de 24 vestigingen om te bouwen tot The Fashion Market.

Meerdere kranten berichtten vrijdag dat er wellicht zowat honderd personeelsleden zonder werk zullen vallen, een aantal dat wordt bevestigd door de Antwerpse persmagistraat Frank Vennekens. “Er waren 140 mensen in dienst, maar de laatste maanden zou een veertigtal werknemers al vertrokken zijn”, stelt hij.

“Bijna alle huurcontracten waren al verbroken. De winkels gaan dicht en het personeel wordt ontslagen”, voegt voorlopig bewindvoerder en net aangesteld curator Yves Teughels toe. “De inboedel wordt verkocht. We hopen dat voor het einde van de maand afgerond te hebben.”

Er is sprake van een schuldenput van zowat 3 miljoen euro, al noemt persrechter Vennekens dat nog een voorzichtige raming. De schulden zitten vooral bij de directe belastingen, BTW, RSZ en eigenaars van de gehuurde panden.

Volgens de magistraat was Yves Teughels, een van de twee zopas aangestelde curatoren, drie weken geleden ook nog aangesteld als voorlopig bewindvoerder van de zaak. “Dat gebeurde op dagvaarding van de fiscus. Een bewindvoerder wordt wel vaker aangesteld, bijvoorbeeld als er wantrouwen is tegenover het bestuur, of tegen het einde van de handelszaak bijvoorbeeld om activa van de onderneming veilig te stellen”, aldus Vennekens.

De faillietverklaring gebeurde ook op dagvaarding van de fiscus.