Orban: ‘Vluchtelingenprobleem is niet Europees, maar Duits’

Viktor Orban (links) en Martin Schulz. Foto: EPA

Orban: ‘Vluchtelingenprobleem is niet Europees, maar Duits’

Print

Het probleem met de opvang van vluchtelingen is ‘niet Europees, maar Duits’. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd in Brussel. Hij is daar voor overleg over de vluchtelingencrisis. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft zijn verklaringen streng verworpen.

‘Niemand wil in Hongarije, Slovakije, Estland of Polen blijven. Allen willen ze naar Duitsland. Onze job is gewoon om ze te registreren en wij zullen dat doen’, aldus Orban tijdens een persconferentie met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement.

Volgens Orban doet Hongarije alleen wat de Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht. ‘Wij, Hongaren, zijn bang’, verklaarde Orban. ‘De mensen in Europa zijn bang omdat ze zien dat de Europese leiders de situatie niet onder controle krijgen.’

Hongarije werkt aan strengere migratiewetten en een strengere grenscontrole die tegen vijftien september de toestroom aan vluchtelingen moeten tegengaan. De Hongaarse premier roept migranten in eerste instantie op om niet naar Europa te komen. Zonder een strenge grenscontrole zijn Europese quota een uitnodiging voor migranten, vindt hij.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) verwierp zijn verklaringen al. ‘Duitsland doet wat moreel en juridisch noodzakelijk is. Niets meer, niets minder’, verklaarde ze donderdag tijdens een bezoek aan Zwitserland.

Merkel hamerde er opnieuw op dat het gaat om ‘een probleem dat allen in Europa aangaat’. Ze maande haar Hongaarse collega aan tot respect voor de Conventie van Genève, waarin de bescherming van oorlogsvluchtelingen is vastgelegd. ‘De vluchtelingenconventie van Genève geldt niet enkel in Duitsland, maar in elke lidstaat van de Europese Unie.’

‘Bedreiging voor christelijke identiteit’

In een vrije tribune in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft Orban donderdag nog gewaarschuwd dat de toestroom van voornamelijk islamitische vluchtelingen ‘een bedreiging voor de christelijke identiteit van Europa is’.

‘Men mag niet vergeten dat zij die arriveren (...) vertegenwoordigers zijn van een totaal andere cultuur. De meerderheid zijn geen christenen, maar moslims. Dit is een belangrijke kwestie, want Europa en de Europese identiteit hebben christelijke wortels’, schrijft Orban.

‘Is het niet op zichzelf zorgwekkend dat de christelijke cultuur van Europa quasi niet meer in staat is om Europa in het systeem van christelijke waarden te houden? Als we dat uit het oog verliezen, kan het Europese gedachtegoed zich in de minderheid bevinden op haar eigen continent’, zo vervolgt de conservatieve premier.

‘Plicht ten opzichte van broeders in nood’

Europees president Donald Tusk diende de Hongaar meteen van antwoord. ‘Voor mij betekent het christendom in het publieke en sociale leven dat men een plicht heeft ten opzichte van broeders in nood. Verwijzen naar het christendom in een openbaar debat over migratie moet in de eerste plaats betekenen dat men bereid is tot solidariteit en opoffering. Voor een christen zou het niet mogen uitmaken welk ras, religie of nationaliteit hulpbehoevenden vertegenwoordigen.’