Tsjechië houdt Syrische vluchtelingen op weg naar Duitsland niet meer tegen

Dinsdag schreven politieagenten nummers op de huid van 214 vluchtelingen, voor het merendeel Syriërs, die op de trein van de Tsjechische grens naar Oostenrijk en Hongarije zaten. Foto: REUTERS

Tsjechië houdt Syrische vluchtelingen op weg naar Duitsland niet meer tegen

Print

Tsjechië gaat Syrische vluchtelingen die op weg zijn naar Duitsland, niet langer tegenhouden. Er zullen nog enkel de persoonlijke gegevens worden genoteerd, zegt politiewoordvoerster Katerina Rendlova woensdag aan het persagentschap CTK.

Tsjechië paste het Verdrag van Dublin toe, waarbij de asielaanvragen worden behandeld in het EU-land van aankomst, maar ziet zich geconfronteerd met Hongarije dat geen vluchtelingen wil terugnemen.

‘We laten de mensen vrij om ons grondgebied na zeven dagen te verlaten en begeleiden de mensen naar het station’, luidt het nu.

Tot nu toe werden Syrische vluchtelingen in Tsjechië tegengehouden en naar een centrum gebracht, om ze terug te sturen naar Hongarije, het eerste land van de Europese Unie op hun vlucht naar het Westen. Maar Hongarije wil al lang geen vluchtelingen meer opnemen, klaagt de regering in Praag. Daar staat tegenover dat Duitsland laat verstaan dat het wél Syrische vluchtelingen wil opnemen. De Syriërs die in Tsjechië zijn opgepakt, worden dan ook vrijgelaten om verder te reizen naar Duitsland. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekend.