Charles Michel bezoekt Joodse gemeenschap in Antwerpen

Print
Antwerpen 2018 -

Premier Michel (MR) heeft woensdagvoormiddag een bezoek gebracht aan de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) waren erbij.

Michel ging onder meer langs bij de oudste Joodse school in het land en enkele synagogen. Ook Antwerpse schepenen Claude Marinower (Open Vld), Ludo Van Campenhout (N-VA), Philip Heylen (CD&V) en Nabilla Ait Daoud (N-VA) vergezelden de premier.

Antwerpen heeft een 70-tal publieke Joodse gebouwen. In Brussel zijn dat er meer, maar het verschil is dat de Joodse gemeenschap hier zeer zichtbaar is, wat haar zeer kwetsbaar maakt”, legt burgemeester De Wever uit.

Bovenop de inzet van militairen heeft de regering-Michel nog eens vier miljoen euro vrijgemaakt voor extra technische beveiliging, zoals kogelvrij glas en sasdeuren. Eens die investeringen zijn uitgevoerd, kan de inzet van manschappen misschien wat naar omlaag.

“Veiligheid komt eerst”

De Joodse gemeenschap is dankbaar voor de extra middelen. Maar de militairen en agenten kunnen lang nog niet uit het straatbeeld, zegt Aaron Malinsky. “Het kan niet de bedoeling zijn dat technologie alleen voor de veiligheid zal instaan. Ik hoop dat de manschappen ooit weg kunnen, maar nu kan dat zeker nog niet. Veiligheid komt eerst”.

Minister Jambon zegt dat er nog lang niets beslist is over het afbouwen van de personeelsinzet. Eens de extra investeringen uitgevoerd zijn, zal het dreigingsniveau worden geanalyseerd en dan pas komt er een afweging.

Premier Michel spreekt tegen dat de Joodse gemeenschap inzake veiligheid een voorkeursbehandeling krijgt. “Het is het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) dat zegt dat er een reëel risico bestaat voor deze Joodse gemeenschap. Het is de taak van de regering om burgers te beschermen en de nodige maatregelen te nemen”.

De politie was massaal aanwezig tijdens het bezoek.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio