Belgisch-Amerikaanse zakenman verdacht van slavernij wordt uitgeleverd aan ons land

Print

Een Belgisch-Amerikaanse zakenman die verdacht wordt van slavernij en diamantenhandel tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, zal uitgeleverd worden aan België. Dat meldt de Spaanse Justitie maandag.

De 64-jarige zakenman werd vrijdag opgepakt op de luchthaven van Malaga, in het zuiden van Spanje, terwijl hij op weg was naar de Verenigde Staten, waar hij woont. Hij heeft zich niet verzet tegen zijn uitlevering, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

De man wordt door het Belgische gerecht gezocht nadat in januari 2011 in Brussel een klacht tegen hem werd ingediend door vijf vroegere dwangarbeiders van de diamantmijnen in Sierra Leone. Hij wordt ervan verdacht de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor en de gewapende rebellen van het Sierra Leoonse Revolutionary United Front geholpen te hebben in de handel van diamanten en het tot slaaf maken van burgers.

‘Het is de eerste keer dat een zakenman opgepakt werd voor zijn betrokkenheid bij de twee internationale misdaden van diefstal van bloeddiamanten en slavernij van burgers’, aldus de ngo Civitas Maxima, die slachtoffers van oorlogsmisdaden ondersteunt en die een dossier geopend heeft tegen de man.

Nu in het nieuws