Nieuwe Centraal-Europese top moet ‘nee’ tegen vluchtelingenquota bevestigen

Foto: AP

Nieuwe Centraal-Europese top moet ‘nee’ tegen vluchtelingenquota bevestigen

Print

De premiers van Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië komen een van de komende dagen bijeen in Praag om de vluchtelingencrisis te bespreken. Daar willen de vier Visegrad-landen opnieuw duidelijk maken dat ze niet van vluchtelingenquota willen weten.

‘Ik hoop dat we een standpunt kunnen innemen ten aanzien van de Europese voorstellen van de voorbije weken’ en ‘ons gemeenschappelijk verzet tegen quota zullen bevestigen’, zo kondigde de Tsjechische premier Bohumil Sobotka de ‘buitengewone’ bijeenkomst aan. Sobotka erkende wel dat geen enkele EU-lidstaat de problemen alleen kan oplossen en dat ‘een oplossing op Europees niveau’ nodig is.

Zijn Hongaarse en Slovaakse ambtgenoten hebben hun aanwezigheid in Praag al toegezegd. Het is enkel nog wachten op het akkoord van de Poolse premier om een datum vast te leggen, aldus Sobotka.

Verscheidene West-Europese beleidsmakers hebben de voorbije dagen kritiek geuit op de lidstaten uit het voormalige Oostblok, die weinig bereidheid tonen om deel te nemen aan de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen die in Europa aankomen. ‘Indien er geen billijke spreiding van asielzoekers komt, zal de kwestie van Schengen opnieuw op de agenda komen’, waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag nog.

‘Ik weet dat sommige landen bepaalde standpunten hebben’, zo vervolgde Merkel, die niettemin oproept om ‘een zo gemeenschappelijk mogelijk beleid te voeren’. Maar ‘als men begint te zeggen dat men geen moslims wil (...), dat kan niet goed zijn’, zo verwees ze naar recente verklaringen uit het Slovaakse ministerie van Binnenlandse Zaken dat Bratislava enkel christelijke Syriërs wil opvangen.