Zwembad Wezenberg 2 vullen zal week duren

Print
Antwerpen 2018 -

In Antwerpen is maandag begonnen met het vullen van het nieuwe vijftigmeterbad Wezenberg 2, waarin voornamelijk topsporters zullen trainen. Om geen barsten te veroorzaken wordt de twee miljoen liter water erg traag in het bad gelaten. Op 1 oktober zal er voor het eerst worden getraind. Eind november volgt de feestelijke opening.

Op 8 meter van het bestaande zwembad, en verbonden door een koppeling, wordt op de Wezenberg momenteel de laatste had gelegd aan Wezenberg 2, een bad van exact 50,025 meter lang, 16 meter - zes banen - breed en 2,2 meter diep.

De 2,5 centimeter extra dienen voor aantikplaten voor tijdsregistratie. Het bad zal dan ook voornamelijk dienen voor Vlaamse topsportzwemmers, aangevuld met lokale zwemclubs.

Maandag werd in aanwezigheid van Antwerps schepen voor Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) gestart met het vullen van het bad. “De toevoer gebeurt voornamelijk via de onderkant en zal een week duren”, zegt Steven De Meyer, medewerker van de Antwerpse stedelijke sportdienst. “Het moet traag gebeuren zodat de tegels de verhoogde druk en het temperatuurverschil aankunnen. Het water is immers 7 graden, de omgeving 30 graden. Daardoor zouden barsten kunnen ontstaan. Ook het opwarmen zal traag gebeuren, normaal gezien zo’n 2,5 graden per 24 uur”.

Voor het grote publiek zal het nieuwe bad normaliter niet toegankelijk zijn, al komen in het oude bad de banen van de topsporters vrij. Het hele project kostte 8 miljoen euro, waarvan de stad 4,5 miljoen euro betaaalt en de Vlaamse overheid de resterende 3,5 miljoen.

De eerste training in Wezenberg 2 vindt plaats op 1 oktober. De feestelijke opening is voor 27 november.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio