© joris herregods

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ouders starten campagne voor conflictvrije kruispunten

Bezorgde ouders vragen met aandrang dat alle kruispunten conflictvrij worden gemaakt, waardoor verkeer uit verschillende richtingen elkaar niet kan kruisen. Uit onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt dat op zulke conflictvrije kruispunten bijna veertig procent minder ongevallen gebeuren dan op ‘gewone’ kruispunten.

sylvia mariën

Antwerpse ouders roepen bij de start van het nieuwe schooljaar de overheid op om alle kruispunten conflictvrij in te richten. Zulke kruispunten zijn te herkennen aan de (groene) pijl voor afslaand verkeer. Die staat voor veilig afslaan zonder gehinderd te worden door verkeer uit andere richtingen.

Op een niet-conflictvrij kruispunt kan een auto die naar rechts wil, bijvoorbeeld groen hebben, gelijktijdig met voetgangers en fietsers die die weg oversteken. En dat is beduidend gevaarlijker dan een conflictvrij kruispunt, bewijst onderzoek aan de UHasselt.

Uit een voor- en na-analyse van 103 heringerichte kruispunten blijkt dat er op een conflictvrij kruispunt 37 procent minder letselongevallen gebeuren en zelfs 59 procent minder ernstige ongevallen. Het aantal gewonde fietsers daalde met 43 procent, het aantal gewonde inzittenden van een auto zelfs met 47 procent.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio