© Photo News

Taxshift: ‘100 euro extra wordt niet meer dan 70 euro’

De 100 euro extra die de regering belooft voor de lage en middeninkomens zal hoogstens maar 76 euro zijn en dan nog enkel voor laagste inkomens. Dat stelt sp.a-fractieleidster in de Kamer, Karin Temmerman, op basis van berekening die de partij maakte op basis van de beslissingen van de ministerraad van vrijdag.

Temmerman wijst erop dat de 100 euro extra aanvankelijk voor iedereen was, maar nadien beperkt werd tot de lage en middeninkomens nadat de sp.a op basis van de begrotingstabellen had aangetoond dat er onvoldoende middelen voorzien waren. 'Nu blijkt dat zelfs de laagste inkomens niet aan dat bedrag komen', verklaart ze aan Belga.

Uit de berekeningen van de sp.a blijkt dat de afschaffing van de belastingschijf van 30 procent een bonus van 15 euro per maand betekent voor een belastingbetaler. De verhoging van de forfaitaire beroepskosten, een maatregel die bij het begin van de regering aangekondigd werd, levert de belastingbetaler maximaal 29 euro per maand op. Voor de verhoging van de werkbonus is dat voor een minimumloon 33 euro. Samengeteld is dat dus maximaal 76 euro per maand voor de laagste inkomens. Voor de middeninkomens ligt dat bedrag nog lager, luidt het.

'Deze regering doet grote aankondigingen, die na verloop van tijd steeds verminderen. Wellicht zal er van dit bedrag nog een stukje afgaan', voorspelt Karin Temmerman.